Renovering slår hårt mot simklubbar

När simhallarna i Åkshov och Vällingby stängs för renovering kommer simklubbarna i västerort förlora den absoluta merparten av den bassängtid som de har i dag.

86,5 procent, närmare bestämt.

– Vi kommer att lida en akut brist på bassängtid under de tre och ett halvt till fyra år som renoveringarna pågår, ­säger Linn Bessner på Spårvägen simförening i Vällingby.

Politikerna har hänvisat de fyra simklubbarna i västerort – Stockholms kappsimningsklubb, Bromma simsällskap, Spårvägen simförening och Kanaans simsällskap – till andra hallar i Stockholm under tiden renoveringen pågår. Men efter att klubbarna gjort en studie av tillgången på bassäng­tider i idrottsförvaltningens bokningssystem visade det sig att ekvationen inte går ihop.

– De tider som finns kan inte utnyttjas då de antingen ligger under dagtid när barnen går i skolan, eller allt för sent på kvällarna, säger Linn Bessner.

Studien gjordes på tre godtyckliga veckor i slutet av 2012 och början av 2013. De hallar som ingår är Eriksdalsbadet på Södermalm och hallar i Tensta, Kista, Spånga.

Simklubbarna har skickat studien till politikerna i idrottsnämnden och stadsdelsnämnderna i Bromma och Hässelby-Vällingby.

Brevet avslutas med en vädjan om att göra verklighet av den föreslagna överdäckningen av Nälstabadet.

– Om simklubbarna i västerort får fler klubb­tider i de andra hallarna sker det på allmänhetens bekostnad. Det kommer att drabba verksamheter som vattengympa och skolsim. För klubbarna skulle det innebära att personal och ungdomsledare tvingas sluta, säger Linn Bessner.

Vi kommer att lida en akut brist på bassängtid.Linn Bessner, spår­vägen simförening