Renoveringar gör hål i Väsbyhems kassa

Störst renoveringar men sämst ekonomiskt resultat. Väsbyhem hamnade både i toppen och i botten när Hem & Hyra gick igenom 50 kommunala bostads­bolag.

För en lägenhet på 75 kvadratmeter gick Väsbyhem back närmare 17 000 kronor förra året. Resultatet för 2010 var ännu sämre. Inget annat av de femtio största kommunala bostadsbolagen i Sverige uppvisar samma negativa resultat, enligt en granskning som hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra har gjort.

Men det finns lugnande förklaringar till de till synes alarmerande siffrorna, enligt Väsbyhems vd Amra Barlov Lindqvist.

– Vi har haft både stora renoveringar och investeringar. Det ger initialt sämre ekonomi men bättre på lång sikt. Vi har bland annat haft startskott för 370 nya lägenheter och det kostar.

– Vi gör ett minusresultat på 75 miljoner kronor men vi har stabil ekonomi och är ett solitt företag, säger Amra Barlov Lindqvist.

I Hem & Hyras granskning syns ett tydligt samband mellan svaga ekonomiska resultat och stora satsningar på renovering. Inget av de undersökta bolagen är i närheten av Väsbyhems renoveringskostnader. 2010 var kostnaden för underhåll per kvadratmeter 804 kronor och förra året 520 kronor.

– Vi har en del av miljonprogrammet och vi kände att vi inte kunde vänta med att komma igång med det arbetet. Nu har vi rustat upp 60 procent av miljonprogrammet vilket gör att vi kan återgå till mer normala nivåer, säger Amra Barlov Lindqvist.

Väsbyhem spår att det kommer att dröja ytterligare fem, sex år innan hela arbetet med att renovera miljonprogrammet är avslutat. Renoveringsarbetet har bland annat finansierats av att Väsbyhem sålt av lägenheter till andra bostadsbolag samt ombildat andra till bostadsrätter.

Men samtidigt som hyresgästerna fått fräschare lägenheter har också hyreskostnaden ökat för många.

– Så är det alltid vid renoveringar. Samtidigt har hyresgästen haft möjlighet att delvis styra hyreshöjningen genom olika tillval som att välja köksluckor och om man vill ha parkett i lägenheten, säger Amra Barlov Lindqvist.

Fakta

Renoverade mest, och förlorade mest

Väsbyhem renoverade för 520 kronor per kvadrat­meter 2012 och 804 kronor 2010.

De andra bolag som renoverat mest 2012, bland andra Sigtunahem, Signalisten i Solna och Familjebostäder i Stockholm, renoverade för cirka 300 kronor per kvadrat.

Väsbyhem gjorde en förlust på 16 787 kronor för en lägenhet på 75 kvadrat förra året. Det kan jämföras med Sollentunahem som gick plus med 7 894 kronor.

Källa: Hem & Hyra