Renoveringen är klar – på söndag återinvigs Sollentuna kyrka
Två huvudpersoner. Michael Smeds, projektledare för Rosersbergs AB som har haft hand om tillgänglighetsanpassningen av Sollentuna kyrka, med kyrkoherden Lasse Svensson.
Foto: Anton Kyhlbäck
20210605084400
20210605084400
2021-06-05
08:44
2021-06-05 08:44
I morgon, den 6 juni, öppnar Sollentuna kyrka igen efter en omfattande renovering som har pågått i nästan ett och ett halvt år. På grund av pandemin får max 50 besökare vara på plats, men återinvigningsgudstjänsten sänds digitalt med start klockan 11.
Egentligen skulle renoveringen ha varit klar till påsk, så att Sollentuna kyrka skulle kunna återuppstå samtidigt som Jesus, men upprustningen drog alltså ut på tiden en aning.
Och det är kanske inte så konstigt då det handlar om en grundlig renovering av den 800 år gamla byggnaden.
Byggnaden har blivit mer tillgänglig genom att nivåskillnaderna vid huvudporten har byggts bort och altaren har fått en ramp. Även en handikapptoalett har byggts.
Främre bänkraden är borttagen, liksom orgeln som stod strax innanför porten in till koret.
Gravstenar på väggen
Gravstenarna på golvet har satts upp på väggen på varje sida om korentrén och den gamla dopfunten från 1200-talet står nu vid vapenhusets gamla port.
På utsidan har fasaden målats om och både taket och takryttaren har renoverats.
Även inne i kyrkan har väggarna rengjorts, mycket varsamt, något som har gjort att de gamla kalkmålningarna syns tydligare. Flera föremål som har ett stort värde rengjorts, bland annat altarskåpet.
Ny unik orgel
En annan nyhet är orgeln med 26 stämmor, som Lokaltidningen Mitt i berättade om för några veckor sedan, byggd av den anrika schweziska firman Metzler Orgelbau AG i Schweiz. Orgeln är unik i sitt slag i Sverige och har en klang som lever upp till 1700-talets klangideal.
Totalt har Sollentuna kyrka renoverats för 35 miljoner kronor, varav 8 miljoner har gått till det nya orgelbygget. Till största delen har allt finansierats genom kyrkoavgiften.
Firande i en vecka
Att renoveringen är klar firas i en hel vecka, med start redan klockan 08.00 den 6 juni då den nya flaggstången framför kyrkan invigs med en trumpetfanfar.
Därefter följer allt från morgonbön, återinvigningsgudstjänst och musikgudstjänst som kan följas digitalt via Sollentuna församlings Facebooksida till utställningar, tipsrunda, servering och möjlighet att titta in i kyrkan.
Tomas Stark
Program för firandet
Sollentuna kyrka invigs den 6 juni. Endast för inbjudna men i mån av plats fyller man upp kyrkan till max 50 personer.
08.00: Invigning av ny flaggstång framför Sollentuna kyrka, trumpetfanfar med Andreas Parmerud.
09.00: Morgonbön. Sänds digitalt på Sollentuna församlings Facebook-sida.
10.00: Körsång vid flaggstången Laurentii vokalensemble.
11.00: Återinvigningsgudstjänst. Kyrkomusiker Ewa Lena Kansbod och Ania Proskourina. Laurentii vokalensemble medverkar. Sakral dans.
13.00–14.30: Öppen kyrka – välkommen in och titta på den nyrenoverade kyrkan.
14.30–17.00: Magister Kyrkråtta tar med barn och vuxna på upptäcktsfärd. Visning varje halvtimme. Bokning på plats.
13.00–17.00: Utställningar, tipsrunda, servering, lekar och andra aktiviteter för små och stora i och runt S:t Larsgården.
18.00: Musikgudstjänst. Kyrkomusiker Elisabet Wimark, Karin Runow, Ulrika Ardin Dabo och sångare ur Soul Children.
Invigningsfirande fortsätter därefter 7–13 juni, program finns på Sollentuna församlings hemsida.
Började byggas i slutet av 1100-talet
Sollentuna kyrka började byggas i slutet på 1100-talet.
Fram till reformationen byggdes bland annat en sakristia, ett vapenhus och kyrktornet höjdes.
Under 1600-talet byggdes koret ut ytterligare, den del där altaret står, och familjen Berndes, ägare till Sollentunaholm och Viby, fick ett gravkor.
Kyrkans tornkrön uppfördes 1841 och 1902 upptäcktes de gamla kalkmålningar som nu kan ses på väggarna.
Kyrkans exteriör restaurerades 1967 och senast på 80-talet gjordes en större renovering av insidan - då utrymmet under läktaren även utvidgades.
Källa: Sollentuna kyrka
Två huvudpersoner. Michael Smeds, projektledare för Rosersbergs AB som har haft hand om tillgänglighetsanpassningen av Sollentuna kyrka, med kyrkoherden Lasse Svensson.
Foto: Anton Kyhlbäck
Sollentuna kyrka. Öppnas igen efter nästan ett och ett halvt år.
Foto: Mostphotos