Renoveringen av Stadsbiblioteket kan stoppas – om notan spräcks

Renoveringen av Stadsbiblioteket kan stöta på hinder i form av skenande kostnader.
Renoveringen av Stadsbiblioteket kan stöta på hinder i form av skenande kostnader.
Mitt i:s kartläggning visar att kommunala byggprojekt ofta blir mycket dyrare än planerat. Kostnaderna för Stadsbiblioteket riskerar att skena – vilket skulle göra att politikerna drar i nödbromsen.

– Blir kostnaderna orimligt höga får vi ompröva projektet, säger Jan Valeskog (S).

När Stadsbiblioteket skulle byggas om för ungefär tio år sedan ökade kostnaderna under projektets gång kraftigt; från 700 miljoner kronor till 1,5 miljarder kronor, och renoveringen avbröts.

Nu riskerar historien att upprepa sig.

Projektet har klubbats i fullmäktige, men majoriteten kan ändå komma att stoppa renoveringen på grund av osäkerhet kring kostnaderna. Bland annat har inte alla markundersökningar gjorts. Vissa tekniska lösningar är heller inte helt utredda.

– Blir kostnaderna orimligt höga får vi ompröva projektet, säger Jan Valeskog (S) exploaterings- och fastighetsnämndens ordförande till Mitt i.

Även oppositionen, M och L, är orolig och vill att kostnaderna för projektet följs noggrant. ”Risken med ökade investeringskostnader är att andra angelägna kultursatsningar får stryka på foten”, skriver de i sin reservation till beslutet i fullmäktige.

Tjänstemännen ska nu lämna återkommande lägesrapporter till kommunstyrelsen – innan ett definitivt genomförandebeslut tas för projektet.

– Vi ska vara noggranna och bevaka hur vi ligger till i förhållande till budget, säger Lena Johanson, handläggare på fastighetskontoret.

Och det är inte bara Stadsbiblioteket som riskerar att bli dyrare än budget. Staden räknar ofta fel på mångmiljonbelopp när de ska renovera museer, bygga cykelvägar eller upprusta medborgarhus. Det visar Mitt i:s granskning av en rad projekt i innerstan.

Till exempel har budgeten för ombyggnaderna av Östermalmshallen, Liljevalchs och Medborgarhuset dragit iväg med hundratals miljoner.

Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på KTH, är inte förvånad över att byggen ofta blir dyrare än planerat och menar att prisstegringen inte bara gäller kommunala projekt.

– Det är högkonjunktur för byggbranschen vilket gör att det saknas resurser och byggjobbare. Med en enorm efterfrågan på resurser drar priserna iväg. Och sedan kan man tänka sig att kommunerna kanske inte är så bra på att upphandla.

Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd, anser också att staden borde bli bättre på upphandlingar. I dag är de ofta för specifika vilket ger för få och dyra anbud, enligt honom.

– Det är inte acceptabelt att kostnader drar iväg så där.

Jan Valeskog (S) är medveten om att kostnaderna ofta skenar i kommunala byggprojekt.

– Det är ett problem, men det finns en förklaring om man tittar på varje projekt för sig. Övergripande är det en överhettad marknad där entreprenörskostnaderna ökar.

Är det läge att ibland stoppa byggen och renoveringar?

– Ja, och vi har stoppat projekt, till exempel bandyhallen i Tallkrogen där vi bara fick in ett anbud. Nu ska den byggas i Gubbängen i stället.

Och även Stadsbiblioteket skulle alltså kunna stoppas.

– Vi kommer att stoppa projekt som vi anser blir för dyra, säger Valeskog.