Inför renoveringen: Söker privata donatorer

Renoveringen blir dyrare än planerat. Nu söks pengar utifrån.
Renoveringen blir dyrare än planerat. Nu söks pengar utifrån.
Renoveringen av Stadsbiblioteket blir dyrare än planerat. Nu söker sig Stadsbiblioteket till privata donatorer.
– Vi sätter inget övre tak, säger kulturborgarrådet Roger Mogert (S).

Renoveringen av Stadsbiblioteket på Sveavägen/Odengatan drar ut på tiden. Enligt ett nytt beslut ska utredningen delas upp i två parallella spår, där det ena kan innebära att McDonalds och 7-Eleven stängs ned för att ge plats åt biblioteksverksamheten – och det andra fokuserar på att renovera befintliga lokaler.

Läs mer: Stadsbiblioteket flyttar in i McDonalds lokaler

Det första, mer expansiva, alternativet innebär också att internationella biblioteket ska integreras med resten av stadens bibliotek.

Dyrare än planerat

Oavsett vilken väg man väljer kommer det att bli dyrt. Renoveringskostnaden för det första alternativet tros landa på 589 miljoner kronor, vilket är 73 miljoner mer än vad som finns i budgeten. Nu öppnar kulturborgarrådet Roger Mogert (S) upp för att ta in privata donatorer för att finansiera delar av renoveringen.

– Att ta hjälp av privata finansiärer är inget nytt och det är i sig ingenting negativt. Man kan tänka sig en form av crowdfunding, säger han.

Vilka summor skulle man behöva utifrån?

– Det är svårt att svara på, men vi sätter inget övre tak.

Läs mer: Nu ska stadsbiblioteket renoveras

”Står alltid i kontakt”

Att ta hjälp av privata finansiärer har länge varit en tradition för Stadsbiblioteket. Till exempel bidrog Wallenbergfamiljen med medel när huset uppfördes. Stadsbibliotekarien Katti Hoflin har inte tänkt överge konceptet.

– Så jobbar vi alltid, även om det inte är på samma nivå som för till exempel Tele2 Arena, säger hon.

Har ni sökt upp några donatorer inför renoveringen? 

– Jag står alltid i kontakt med möjliga externa finansiärer. Det finns många personer i den här staden som är framgångsrika och som kan tänka sig att bidra till kulturen, säger Katti Hoflin.

Renoveringen av Stadsbiblioteket planeras vara färdig år 2021.