ANNONS

Rent och tryggt men dåligt med kultur

På Kungsholmen är det rent, tryggt och upplyst. Men kulturutbudet är en ren katastrof.

Så uppfattar många Kungsholmsbor sin stadsdel.
ANNONS

Stockholms stad gör varje år en medborgarundersökning där man frågar stockholmare mellan 18 och 79 år en rad frågor.

Det handlar till exempel om hur trygg man känner sig i sin stadsdel, hur man tycker att renhållning och städning fungerar, och hur man upplever kulturutbudet. Och Kungsholmsborna är, liksom resten av innerstadsborna, nöjda med det mesta.

Men vad gäller kulturutbudet, till exempel tillgång till teatrar, biografer och ställen att lyssna på musik, är det surare miner.

– Det finns ju inget kulturutbud på Kungsholmen, så det är inte så konstigt. Men det stora problemet är ojämlikheten i kulturutbud mellan inner- och ytterstan, säger Ann Mari Engel, (V), vice ordförande i kultur nämnden.

På Kungsholmen är en bra bit över hälften av invånarna som svarat på enkäten, 58 procent, missnöjda med det kulturella utbudet för vuxna i stadsdelen. Och kulturutbudet för barn och ungdomar tycker man inte är mycket bättre, det är 57 procent missnöjda med.

– Kungsholmen växer, och jag tycker att det är viktigt att planera in kulturverksamheter när till exempel västra Kungsholmen planeras. Man måste lyssna om folk är missnöjda. Hela innerstan kan inte vara kommersialiserad och privatägd, säger Ann Mari Engel.

På SF vet man att efterfrågan på en Kungsholmsbiograf är stor, men har i nuläget inga planer på ett bygga någon här.

– Kungsholmen är tätbebyggt, och vi behöver hitta rätt läge och lokal. Men det är ett intressant område som vi inte utesluter, säger Tomas Runfors, informationschef hos SF bio.

Frånsett det skrala kulturutbudet gillar Kungsholmsborna sin stadsdel. Till exempel är de tredje nöjdast i stan, och mest nöjda i innerstan, med renhållningen av gator, gångbanor och torg. Och 74 procent tycker att det känns tryggt att gå hem ensam på kvällen, och att ön är bra belyst.

ANNONS
Fakta

Södermalmsborna mest nöjda med kulturen

I årets medborgarenkät var 58 procent missnöjda med kulturutbudet.

Förra året var missnöjet större, då tyckte 86 procent att kulturutbudet för unga var dåligt, och 81 procent tyckte att utbudet för vuxna var dåligt.

Södermalms invånare är mest belåtna i Stockholm stad med sitt kulturutbud.

Därefter följer Östermalm och Norrmalm.

Minst nöjda är de som bor i Älvsjö, Farsta och på Kungsholmen.

2 063 stockholmare svarade på enkäten. 146 kom från Kungsholmen.

Källa: Stockholms stad

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.