Renzo slipper leva på gatan

Johan Wallman och Renzo utanför skafferiet. Nu delar Renzo mysplats här med familjens båda kungspudlar.
Johan Wallman och Renzo utanför skafferiet. Nu delar Renzo mysplats här med familjens båda kungspudlar.
De många gatuhundarna i Rumänien är ett stort problem. Men för Renzo slutade det lyckigt. Nu har han fått ett nytt hem som adoptivhund i Vallentuna.

Donau flyter i maklig takt mot Svarta havet. En man på promenad längs floden får plötsligt syn på en igentejpad kartong som guppar på vattnet. Det hörs märkliga ljud från kartongen och mannen bestämmer sig för att vada ut och undersöka saken. Han får upp tejpen och hittar åtta små hundvalpar som satts ut på floden för att drunkna.

Så börjar historien om hunden Renzo. Nu tre år senare har han precis funnit sig tillrätta i sitt nya hem i Vallentuna. Han är litet blyg men kommer ändå fram och nosar nyfiket och låter sig glatt matas med torkad kyckling.

– Jag ser den här hunden som en gåva. Jag visste direkt att det skulle funka, säger Johan Wallman som adopterat Renzo.

När lilla Renzo plockats upp ur Donau kontaktades organisationen Hundhjälpen. Där fick han bo på ett räddningscenter. Det räddade hans liv men tillvaron på centret var tuff. Andra hundar gav sig på honom och han hade inga varaktiga relationer, varken med hundar eller människor.

– Han har bott som i ett fängelse.

När han kom till sin nya familj i Vallentuna var det för honom som att landa på månen.

– När vi kom hem efter vår första promenad gick han lade sig i häcken. Han trodde att han skulle bo där, säger Johan Wallman.

Renzo var också rädd för nästan allt när han kom till Sverige. På flygplatsen fick han bäras till bilen och när han kom till sitt nya hem bosatte han sig först i skafferiet.

– Jag flyttade ner en madrass och sov bredvid honom, berättar Johan Wallman.

Trots att han fått veta att det kan ta upp till tre månader innan adopterade hundar känner sig trygga hade Johan förhoppningen att det skulle funka direkt. Han kontaktade en hundkommunikatör som gav honom rådet att helt enkelt prata med Renzo.

– Jag satt och kramade honom och sa att här finns inget annat än kärlek och trygghet.

Det fungerade. Morgonen efter kom Renzo ut ur skafferiet, viftade på svansen och började så smått stifta bekantskap med ­familjens båda kungspudlar.

Johan Wallman brinner för hundarnas situation. Nu är målet att samla in pengar till Hundhjälpen för att bekosta en ny veterinärklinik.

– Man kan ju förstås fråga sig varför jag gör det här när det finns människor som svälter och far illa. Men jag har alltid älskat djur och det är det här jag brinner för, ­säger han.

Fakta

Gatuhundar kan vara farliga i flock

Problemet med gatuhundar är stort i Rumänien. Hundarna plågas och samtidigt är lösa hundflockar farliga. Flera gånger har gatuhundar angripit människor och till och med dödat barn.

Flera organisationer. Bland annat Hundhjälpen (Save the dogs) samlar in gatuhundar, sköter om dem medicinskt, vaccinerar och söker lämpliga adoptivfamiljer.