Replokaler samsas med yoga

Stefan Norberg och Annelie Strömsten säger att aktiviteterna på Melodybox är formbara, det är upp till ungdomarna vad de vill ha.
Stefan Norberg och Annelie Strömsten säger att aktiviteterna på Melodybox är formbara, det är upp till ungdomarna vad de vill ha.
Hökmossen har fått en ny mötesplats för alla åldrar. På kulturhuset Melodybox finns replokaler, kurser i yoga och musikkvällar med lokala musiker.

Mitt bland de små trävillorna i Hökmossen ligger en nedlagd Konsumbutik från 1940-talet, den enda träffpunkten i området på den tiden. Bakom de stora skyltfönstren huserar numera en ny mötesplats: kulturhuset Melodybox.

Att kliva in i huset känns som att kliva in i ett levande museum där 1950-talsmöbler står utspridda på ett golv med rostbruna, slitna originalklinkers. På borden ligger sällskapsspel framme och i en sal står ett pingisbord.

Här driver paret Stefan Norberg och Annelie Strömsten kulturföreningen Movement. På 500 kvadratmeter ryms bland annat en scen, danssal, ett mötesrum och replokaler i källaren.

– Musiken är hjärtat. Vi ska ha en analog studio och replokaler i källaren. På söndagkvällarna spelar lokala musiker här, vi har redan haft en blueskväll, berättar Stefan Norberg.

Musiken kommer att spänna över allt från jazz till country och den ska vara anpassad för barn, så den är lågmäld eller akustisk.

I salen har flera företag hyrt in sig för att ha kurser i yoga, zumba och tai-chi. På helgerna håller ett kulturcafé öppet.

Idén till kulturhuset föddes när Stefan startade föreningen Movement och han insåg att det var brist på lokaler för kulturutövare.

Efter ett års letande efter en passande lokal dök en annons upp på Blocket. Huset var precis vad de letade efter, fristående och hade inga bostäder. Två goda förutsättningar för att kunna bedriva musikverksamhet. Här skulle de slippa oroa sig över grannar som kunde störas.

När Stefan och Annelie flyttade in hängde det krokar och kablar överallt och det var rejält smutsigt. Efter att Konsumbutiken slog igen i mitten av 1990-talet har nämligen en metallverkstad funnits i lokalen.

Tre månader tillbringade de med att skrubba rent, renovera, bygga väggar och måla.

De har märkt att de som bor i området är många före detta innerstadsbor med barn som är vana vid att ha mötesplatser och aktiviteter på gångavstånd. Och att det fanns ett behov av ett ”allhus”. Nu har paret plötsligt monopol på aktiviteter i Hökmossen.

– Vi vill vara en mötesplats. Vi ser att det är brist på fritidsgårdar. Och de som finns ligger en bit bort, säger Annelie Strömsten.

Hon vill samtidigt att unga och vuxna ska kunna mötas på lika villkor och dela med sig av sina erfarenheter.

– De unga har kunskap som vi inte har.

Stefan vill att kulturhuset ska ge inspiration och uppmana till kreativitet.

Själva tror paret att deras olika erfarenheter är en tillgång för verksamheten.

Stefan har ett förflutet som föreståndare på Midsommargården, ett allaktivitetshus vid Telefonplan. Annelie har jobbat med film och musik.

Paret har satsat sina privata pengar i projektet. Och tack vare bortskänkt byggmaterial och sponsring har drömmen blivit verklighet.

Musiken är hjärtat. Vi ska ha en analog studio och ­replokaler.Stefan Norberg

Fakta

Kulturhuset Melodybox

Ligger på Mejselvägen i Hägersten.

Kulturföreningen Movement driver verksamheten.

Föreningen är medlem i Fritisforum och är därmed likställt med en fritidsgård eller hemgård.

Unga Kris, kriminellas revanch i samhället, hyr en lokal vägg i vägg med dem. Movement hoppas på ett samarbete framöver.

Nattvandrande föräldrar har även sin utgångspunkt här.

Källa: Movement