Resan till Auschwitz gav insikter för livet

Arbeit macht frei.

En tysk paroll som för 106 elever från Järfälla nu är betydligt mer än bara en otäck bild i historieböckerna.

Förra veckan var de nämligen i Auschwitz, och gick över den grå ­askan från avlidna.

– Att komma in i gaskamrarna och se nagelmärken på väggar och tak, som fångarna hade klöst i ren desperation, det kommer jag att minnas för resten av mitt liv.

Det säger Johan Karlsson, 15, som förra veckan, tillsammans med 105 andra niondeklassare besökte koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau.

När Lokaltidningen Mitt i får tag på honom har han precis kommit ut till bussen i försommarvarma Polen, efter att ha tillbringat hela dagen på den mest brutala av platser. Han berättar att många blev ledsna, men att de tröstade varandra.

Johan och hans vänner är det tredje gänget nior från Engelska skolan som har jobbat stenhårt med pengainsamling för att kunna åka. I år var de rekordmånga som följde med på resan; 106, jämfört med fjolårets 75.

– Intresset har byggts upp över tid och det har varit ett otroligt engagemang från både elever och föräldrar, säger SO-läraren Magnus Åberg som har åkt med alla tre åren.

Innan de åkte fick eleverna träffa Järfällabon Emerich Roth, 88, som kom till Sverige 1950 efter att ha överlevt fem olika koncentrationsläger.

Vad minns du starkast från din tid i lägren?

– Jag var den ende som hade pappa med mig. Det var det hemskaste. Att se på när han bestraffades. Det, och att se människor bli torterade och hängda.

Emerich Roth tycker att sådana här resor är det viktigaste som elever och lärare kan göra.

– Det som vi överlevande berättar om står det väldigt lite om i böckerna. Ungdomarna kan inte göra något åt historien, men framtiden kan de påverka.

Och när niorna nu är hemma igen är det på sätt och vis som nya, klokare 15- och 16-åringar.

– Vi har fått uppleva hur det verkligen var, har gått in i barackerna som de sov flera hundra i, och det är något helt annat än att bara läsa och höra om det i skolan, säger Nancy Mansour, 16.

– Man förstår inte hur det verkligen var innan man är där. Birkenau är som flera hundra fotbollsplaner och det är en så stark upplevelse. Alla borde se det en gång i livet, för att förhindra att det händer igen, säger Johan Karlsson.

Ungdomarna samlade vid entrén till Auschwitz.

Att komma in i gaskamrarna och se nagelmärken på väggarna, det kommer jag att minnas resten av mitt liv.Johan Karlsson, 15