Resenärer protesterar mot busstopp

Enligt Nobina var det obefogat att dra busslinjen till Fliesbergshuset, eftersom så få åker på sträckan.
Enligt Nobina var det obefogat att dra busslinjen till Fliesbergshuset, eftersom så få åker på sträckan.
Beslutet om att korta sträckan för busslinje 555 i Bro har väckt en proteststorm. Den sista gångsträckan till Fliesbergshuset är farlig och för lång, tycker Broborna.

Nobina har fått uppdraget att köra Upplands-Bros bussar i åtta år till. Nu vill bussföretaget göra en ändring på en av linjerna i Bro.

Buss 555 ska inte längre köras till Klövtorpsvägen, utan vända vid Råby. Det innebär att kunder och anställda som åker till Fliesbergshuset måste gå den sista sträckan på 550 meter.

Anledningen är att bussen ska få bättre passning med pendeltågen i Bro.

– Jag tror att förändringen kommer att uppfattas som en förbättring för de allra flesta, sa Anna Jonasson på Nobinas presstjänst till Mitt i förra veckan.

Nu möts beslutet av högljudda protester. ”Uruselt dåligt beslut”, ”Helt galet”, ”Hur ska man kunna storhandla?”, skriver några Upplands-Brobor på Facebook.

PRO i Bro har sammanställt en protestlista. Hittills har runt 200 personer skrivit på.

– Det finns ingen gång- eller cykelväg mellan hållplatserna och bilarna kör väldigt fort. Dessutom är Fliesbergshuset det enda affärscentrumet vi har i kommunen. Det är ett vansinnigt beslut säger ordförande Agneta Svensson.

Enligt Jana Berglind, butikschef på Willys i Fliesbergshuset, riskerar butikerna att förlora kunder om busslinjen kortas.

– Jag blev väldigt förvånad när jag hörde om beslutet. Jag hade förstått det om bussen gick tom men nu är det jättemycket folk som åker. 10-15 personer vid varje avgång, minst, säger hon.

Även kommunpolitiker har reagerat. Enligt Sara Ridderstedt (MP), ordförande i kommunens hållbarhetsutskott, involverades de inte i beslutet.

– Självklart är vi missnöjda när servicen blir sämre för våra kommuninvånare. Vi vill se en utökad kollektivtrafik för en hållbar utveckling, säger hon.