Resenärer sätter hårt tryck på SL

Den försämrade turtätheten på tio busslinjer i Väsby har orsakat en proteststorm.

SL fick på tre veckor ta emot nästan dubbelt så många klagomål på de aktuella linjerna som under hela förra året.

– Tidtabellerna är en katastrof. Och när bussarna väl kommer är de helt fullproppade, säger Runbybon Yasmin Löfgren.

Hon tar varje dag bussen från Väsby station till Tunavägen och arbetet på Väsby finmekanik i Brunnby-Vik. Hon tycker att politikerna talar med kluven tunga.

– De säger att man ska åka kommunalt men sedan finns det inga bussar som passar.

Mitt i Väsby har begärt ut alla synpunkter som kommit in till SL och som gäller trängsel och tidtabeller på de tio linjer i kommunen som har fått sämre turtäthet.

Från det att tidtabellerna infördes den 11 januari fram till den 1 februari kom det in drygt 150 klagomål till SL. Det kan jämföras med 84 synpunkter på samma linjer under hela förra året.

Socialdemokraterna har samlat in namnunderskrifter i protest mot neddragningen och nu vill kommunalrådet Mathias Bohman (S) träffa den ansvarige politikern, trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M)

– Det här drabbar vanliga Väsbybor och slår mot tillväxt och jobb. En tjej berättade att hon måste åka till skolan i Liljeholmen 1 timme och 45 minuter innan hon börjar för att hinna i tid. Det är inte rimligt, säger Bohman.

Tillträdande oppositionsrådet Oskar Weinmar (M) planerar att delta på uppvaktningen av Tamsons men kallar namninsamlingen för en ”peka finger-kampanj”.

– Det var Socialdemokraternas som röstade emot höjda priser. Jag hoppas att de nu är seriöst intresserade av en kompromiss, säger han.