ANNONS

Resenärer tvingas byta buss vid stadsgränsen

Bussarna intar Tuletorget.
Bussarna intar Tuletorget.
Som om inte tvärbanans avstängningar vore nog – nu prövas Sundbyberg och Solnas resenärer ytterligare.
På grund av en konflikt mellan två bussbolag tvingas passagerare som ska korsa stadsgränsen byta – vid Tuletorget.
ANNONS

Grävarbetena på Tulegatan har pågått i över ett år. Flera företagare har sedan tidigare valt att lämna området, det senaste i raden Petters KÄK. Nu kan Mitt i avslöja vad som är på gång.

På grund av en segdragen konflikt mellan de två bolag som kör bussarna i Sundbyberg respektive Solna väntar drastiska trafikförändringar. En tvist om ersättningsnivåer företagen emellan gör att de vägrar samarbeta under tiden det pågår fackliga förhandlingar.

”Horribelt för resenärerna”

Resenärer som ska från Sundbyberg till Solna tvingas nu kliva av vid Tuletorget och där byta buss för att resa vidare in i Solna, och vice versa.

– Horribelt för resenärerna, jag lider med dem. Men vi måste följa EU-lagstiftningen på området, och den är glasklar, säger Ali Reza, ombudsman för Förarfacket, avdelning väst.

All busstrafik i Solna och Sundbyberg kommer från och med måndag tillfälligt att ledas om så att bussarna kör via Råsundavägen-Tulegatan.

Tuletorget blir bussterminal

Enligt konsekvensanalysen som Mitt i tagit del av kan trafiken öka med 70 procent.

– Vi har redan dålig luft här. Nu får man väl ta på sig munskydd för att bo kvar, hostar Råsundabon Hans Kol.

Tuletorget, som just genomgått ett ansiktslyft, kommer därmed att byta skepnad.

– Vi ser ingen annan möjlighet än att anlägga en provisorisk bussterminal på torget. Det är tusentals som reser mellan Solna och Sundbyberg varje dygn, det behövs gott om utrymme. Det här var den bästa lösningen eftersom det är en strategisk plats på gränsen, säger Lisa Förare, förvaltningschef på trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting.

ANNONS

Köper topplägenheter i tornen

Vad Mitt i erfar kan konflikten dock bli långvarig. Bussbolagen har köpt loss de tre översta våningarna i Tuletornen, det framgår av de senaste kvartalsrapporterna.

– Jag kan bekräfta det. Det är ett bra läge nu när mina underställda också rent fysiskt arbetar under mig. Här uppifrån har jag full koll om det skulle hända något, säger Lars Gyllenhjul, vd på Viola som kör bussarna i Sundbyberg.

En nödvändighet, anser även Solnas bussbolag Koala, som köpt i andra tornet.

– Förhoppningsvis når vi en lösning snabbare om vi har nära till varandra. Dessutom är det här en investering som kommer resenärerna till godo, vi räknar med en vinst på en miljon per lägenhet när vi säljer. Det kan vi använda till ny klädsel på sätena i våra bussar. Ett tyg i aprikos vore fint i vår. Men detta ska givetvis upphandlas, säger Koalas vd Annette Busske.