Fler som reser kollektivt ger plus i budgeten

Antalet resenärer har ökat. Vissa månader fler än tre miljoner rest.
Antalet resenärer har ökat. Vissa månader fler än tre miljoner rest.
Antalet resenärer i kollektivtrafiken har ökat. Men inte kostnaderna. Det är den största anledningen till att SL gör ett överskott med 483 miljoner kronor för 2017.

Biljettintäkterna ökade med 8 procent, men trafikkostnaderna bara med 0,2 procent. Det är den största anledningen till att kollektivtrafiken går 483 miljoner kronor plus för 2017.

Enligt ett pressmeddelande från moderaterna i landstinget så hade SL och trafikförvaltningen räknat med ett överskott om 250 miljoner kronor. Den totala budgeten är på nära 22,4 miljarder.

Förutom fler resande anges ökade intäkter för reklam, motverkande av fusk och omvandling av dyr inhyrd personal till fast anställda ligga bakom överskottet.

Även landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd går plus. Överskottet landar på 357 miljoner kronor 2017. Den totala budgeten omfattar 56,8 miljarder.

Omkring 100 miljoner har sparats in via effektiviseringar förvaltningen, men mest överskott svarar specialistvården för, 229 miljoner kronor, där betalningarna till sjukhusen och privata specialister minskat.