Resort i Kungens kurva hotas av rättsstrid

Kungens kurva, Pioneer vill bygga geoloager och resort.
Under huven på norrmännens förslag finns ett unikt geolager. Berg & Gren Arkitektkontor
Kungens kurva, Pioneer vill bygga geoloager och resort.
Norrmännen vill se ett landmärke intill E4:an. Illustration: Berg & Gren Arkitektkontor
Kungens kurva, Pioneer vill bygga geoloager och resort. Berg & Gren Arkitektkontor
Illustration: Berg & Gren Arkitektkontor
Kungens kurva, Pioneer vill bygga geoloager och resort.
Illustration: Berg & Gren Arkitektkontor
Nu bjuder Huddinge kommun in nya intressenter att bygga en resort i Kungens Kurva.
Ett norskt storbolag som ville bygga en familjepark i Botkyrka har redan spänt musklerna i miljardprojektet.
Samtidigt varnar de tidigare finländska intressenterna för en rättsstrid kring "betydande belopp".

Finländska bolaget Espa jobbade i flera år för att få bygga en anläggning i Kungens kurva med spa, äventyrsbad, hotell, restauranger och affärer. Men projektet stötte på problem samtidigt som avtalet med kommunen löpte ut vid årsskiftet. Den 21 juni gick Huddinge kommun ut med en öppen inbjudan till intressenter om att komma med ideér för ”Sveriges modernaste resort” i Kungens Kurva med  ”Sveriges modernaste badanläggning, hotell och konferensanläggning i Kungens kurva”

Med i bilden sedan tidigare är också Pioneer Capital som ägs av norska bolaget Adolfsen Group vilka tidigare ville investera i en stor familjepark i Hågelby i Botkyrka. De presenterar tillsammans med NCC ett förslag som förutom ett rejält landmärke i form av ett H innehåller ett unikt geolager som gör att byggnaderna i området kan värmas upp av både fjärrvärme och bergvärme.

Kungens kurva, Pioneer vill bygga geoloager och resort.

Norrmännen vill se ett landmärke intill E4:an. Illustration: Berg & Gren Arkitektkontor

.

”Semesterkänsla året runt”

Kungens kurva, Pioneer vill bygga geoloager och resort. Berg & Gren Arkitektkontor

Ett högt H. Illustration: Berg & Gren Arkitektkontor.

Senast den 15 oktober vill Huddinge kommun att eventuella intressenter kommer in med förslag.

– Vår vision är en helt ny typ av anläggning som ger semesterkänsla året runt med spa, wellness och restauranger, samtidigt som det ska finnas goda möjligheter till möten och konferenser. Genom idétävlingen vill vi hitta den exploatör som bäst kan skapa detta, säger Daniel Dronjak (M) som är kommunstyrelsens ordförande i ett uttalande på kommunens hemsida.

”Bra för Kungens kurva”

Samtidigt hotar finländska Espa med rättstrid. Finländska Espas vd Esa Ranta skriver i ett uttalande att ”vi undrar hur det är möjligt att kommunen arrangerar en idétävling som till 100 % baseras på vår idé och planer samt detaljplan som vi betalat.”

Vidare hävdar finländarna att processen kring anläggningen försenats på grund av Huddinge kommun och att kommunen inte har rätt att föreslå en prishöjning på tomtmarken i området. De kräver att kommunens inbjudan till nya intressenter tas bort från kommunens hemsida senast den 7 juli.

Möte om problemen i maj

Enligt en promemoria som diareiförts hos kommunen ska dock tjänstemän under ett möte i maj ha sagt att det fanns ett tryck på kommunen att uppdatera markpriset från 2012. Enligt samma promemoria ska representanter för Huddinge kommun vid samma möte ha sagt att investerarna inte kunnat presentera någon konkret plan som kunde ta projektet vidare.

Kravbrev till Huddinge kommun

I ett brev till Huddinge kommun skriver Espas advokater att bolaget vill förlänga avtalet med kommunen och att om kommunen inte tillmötesgår bolaget så kan det bli fråga om en rättsstrid kring ”betydande belopp”.

Kommunalt bolag rättar

Norskägda bolaget Pioneer Capital som tidigare samarbetat med Espa äger sedan tidigare en fastighet som ligger granne till den som kommunen nu satt ut till tävlan. I det senaste numret av ”I röret” som ges ut till kommunägda Södertörns Fjärrvämes kunder står att NCC och Pioneer Capital ”har ansvaret att bygga Huddinge entré och resort”. Men enligt Daniel Dronjak stämmer inte det. En rättelse har gått ut.

– Vi förhandlar inte med någon utan startar vår process nu. Längre fram i höst hoppas vi kunna teckna ett intentionsavtal med en aktör som vill utveckla platsen, säger Daniel Dronjak.

Illustration: Berg & Gren Arkitektkontor.

Linnea Wetterberg är projektutvecklare på NCC som hoppas få uppdraget att bygga ett geolager men också resorten. Hon verkar inte helt nöjd med att kommunen utlyst en tävling.

– Det är väldigt konstigt beteende av kommunen men det får de svara på. Det finns en osäkerhet i det här nu i och med att det inte finns något beslut om försäljning, säger Linnea Wetterberg som är projektutvecklare på NCC som vill sätta igång att bygga.

De aktuella fastigheterna i förhållande till Heron City. Illustration: Berg & Gren Arkitektkontor.

Hon fortsätter:

– Men ett geolager kommer Pioneer få bygga i alla fall på grannfastigheten Segmentet 2, säger Linnea Wetterberg.

Det innovativa, energieffektiva geolagret har tagits fram i samarbete mellan Fortum och Södertörns Fjärrvärme.

– Tekniken är testad och vi vet att det här fungerar, säger Ann-Chatrin Eklund som är marknad- och omvärldschef på Södertörns Fjärrvärme.

TIdningen Huddinges kommunalråd Daniel Dronjak (M) för en kommentar till Espas kravbrev.