Pizzan är så god att man vill ha en till

Restaurang Sallys, döpt efter damekiperingen Sallys som låg där en gång i tiden, ligger med perfekt turistläge på Västerlånggatan.

Utanför restaurangen, ”där Sverige möter Italien”, står hovmästaren, ler och nickar välkomnande åt de förbipasserande, medan den gamla lokalen fylls med mestadels turister.

Gourmé och Gourmand lyssnar noga: De kan höra både engelska, ryska och polska. Förutom vid herrarnas bord talas det bara svenska vid ett enda bord; ett äldre turistande landsortspar sitter vid fönstret och konverserar med den utåtriktade, trevliga servitrisen.

Gourmé och Gourmand sitter vid en bourgogneröd vägg, där två värmeljus sprider ett trivsamt sken. På bordet ligger en vit struken duk.

Den precis lika sympatiska och påpassliga servitören kommer direkt och frågar om herrarna vill ha något att dricka före maten.

Kräftsoppan med rostad brioche (135 kronor) är en riktig aptit­retare: lätt med perfekt sälta och mycket skaldjurssmak. Men fler kräftstjärtar hade välkomnats. Gourmé kan bara hitta tre.

Det finns många varianter av carpaccio (165 kronor). Här serveras den marinerade oxfilén med treårig parmesan, ruccolasallad, rostade pinjekärnor, kronhjärtan och ringlad tryffellvinägrette.

– Den här rätten har de slipat på sedan 1997 då restaurangen öppnade, säger Gourmé om de lyckade smakkombinationerna som är väl balanserade.

Servitören dyker upp och frågar om allt är till belåtenhet och är snart tillbaka med varmrätterna.

Ugnsbakad torskrygg (295 kronor) serveras med räkor, pocherat ägg, pepparrot, brynt smör och kokt potatis. Fisken är saftig och pepparroten ger sting. Det behövs för Gourmand kan inte känna smaken av en enda krydda, men efter att ha gått över rätten med saltkaret framträder de väl tillagade råvarorna fint.

Gourmé övervägde att beställa Mare e Monti (315 kronor), grillad oxfilé med grillad tigerräka, gremolatasmör och pommes frites, men hejdar sig när han hör att de vid bordet intill fått in kött som är genomstekt trots önskan om medium rare. Tur det, för annars hade han gått miste om en riktigt god pizza.

Fräscha dofter stiger från hans Frutti di mare (165 kronor) med skaldjur, vitlök och persilja.

– Hur ofta händer det att man vill ha mer efter en hel pizza? frågar sig Gourmé.

Värmeljusen som slocknat på väggen byts ut och Gourmé och Gourmand sitter tillbakalutade och njuter av att bli ompysslade.

När varmrätterna sjunkit en aning, kommer efterrätterna in.

– Den här tiramisun är dessvärre inte upplyftande, vilket namnet utlovar, ”pigga upp mig”, säger Gourmé.

Tiramisun (85 kronor) är alltför torr och hade gärna fått innehålla mer Marsalavin.

Chokladtårta (115 kronor) med hallonmousse och pistasch-croccante är välsmakande var för sig, men reducerar varandra tillsammans.

Gourmé och Gourmand lämnar restaurangen med en skön känsla efter att ha fått så mycket vänligt bemötande. Däremot var det lite för mycket slarv för att restaurangen ska kunna motivera de relativt höga priserna.

Fakta

Restaurang Sallys

Mat: ”Där Sverige möter Italien”, enligt restaurangen själv. Många klassiker på menyn. Pizzorna rekommenderas. Miljö: Vita dukar och stearinljus i gammal lokal, typisk för Gamla stan. Sällsynt trevlig personal!

Pris: Varmrätter och pizza 95–315 kronor.