Restaurang tinade kyckling på golvet

Smuts, snusk och hälsofarlig hantering av mat.

Det upptäckte kommunens hälso­skydd när man inspekterade och stängde restaurangen några dagar.

– Det var en helhetsbedömning. Hanteringen av maten är allvarligast, eftersom det fanns risk att kunder kunde bli sjuka, säger Monica Lejon , miljö- och hälso-skyddsinspektör.

Efter flera besök i augusti utan tillräcklig bättring, beslutade Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd (SRMH) att stänga restaurang Gourmet Thai i Vaxholm. Först efter två och en halv dag fick krogen öppna igen. Men kommunen har fortfarande ögonen på den:

– Vi har kontaktat ägaren och ringt för att höra hur det gått, men då var det igenbommat. Men vi kommer självklart att besöka restaurangen när de öppnar igen, säger Monica Lejon.

Totalt blev det fem inspektioner och besök på krogen i somras. Vid ett tillfälle prickades Gourmet Thai på 15 av 32 inspektionspunkter.

Bland annat saknade krogen helt termometrar som kunde visa att man hanterade livsmedlen rätt. Egenmald köttfärs förvarades i vanliga butikskassar och fryst köttfärs tinades och frystes in på nytt, trots att det kan vara hälsovådligt.

Enligt inspektionerna var lokalerna mycket smutsiga och vid ett besök tinades kyckling på golvet. Fisk förvarades i sex grader trots att rekommendationen är två grader eller kallare. Dessutom saknade livsmedel märkning som visade sista förbrukningsdag och förvarades huller om buller. När inspektionerna gjordes fanns också många små flugor i köket, noterar SRMH.

– Det var framför allt smutsigt och det är en grogrund för flugägg i exempelvis avlopp, säger Monica Lejon.

Khai Zhao, företrädare för krogen, säger att restaurangen visst är öppen nu, men att man minskat öppettiderna eftersom det nu är lågsäsong. Han vill inte kommentera anmärkningarna utan ser hellre framåt.

– Vi funderar på att bygga om restaurangen.

Gourmet Thai hade tidigare en annan ägare och hette då Portobello.

Det fanns risk att kunder kunde bli sjuka.Monica Lejon , miljö- och hälsoskyddsinspektör