Missa restaurangbesöket – betala 2000 kronor

Tuffa villkor för avbokning.
Tuffa villkor för avbokning.
I veckan slog nya restaurang Frantzén upp dörrarna för sina nya lokaler i Klara. Den som lyckats boka bord får se till att dyka upp. Avbokar man senare än tre dygn innan får man en straffavgift på hela 2000 kronor.

Det var förra sommaren som då tvåstjärniga restaurangen Frantzén stängde sina trivsamma men små och svårjobbade lokaler i Gamla stan. I förrgår öppnade de på ny adress, vägg i vägg med konditori Vete-Katten på Klara Norra Kyrkogata.

Att förhandsintresset är stort märkte vi när vi i förmiddags skulle reservera bord. Platserna släpps klockan 10.00 den första i varje månad för nästkommande månad. När vi tio minuter senare skulle göra vår bokning krävdes flera försök innan den gått igenom. De tider vi var ute efter gick åt framför ögonen på oss.

De som lyckats komma över sina platser får se till att hålla sitt åtagande. Att utebli eller avboka senare än 72 timmar innan besöket kostar hela 2000 kronor per person, en summa som dras direkt eftersom man måste uppge sitt kontokortsnummer för att bekräfta bokningen.

Avbokningsavgifter är i och för sig inte ovanliga bland stans toppkrogar.

– Det förekommer att man tar en avgift i samband med avbokningar, säger . Men det är upp till varje restaurang om man vill göra det och hur mycket man tar, säger Stefan Lundin, branschjurist på Visita.

Till exempel får den som avbokar senare än 24 timmar innan besöket på Mathias Dahlgrens nysatsning Rutabaga betala 850 kronor för det. Avgiften på Frantzén är mer än dubbelt så hög.

Varför?

– Om man tittar på var snittnotan ligger hamnar man runt 5000 kronor, säger Stefan van der Kwast Gissberg, kommunikationschef på Frantzén. Och vi har få sittplatser. Procentmässigt blir förlusten stor för varje avbokning.

Men 72 timmar ganska mycket, det måste vara högst i stan?

– Det vet inte jag. Men vi kände att det var skäligt. Det är ofta en gång i livet man gör en sådan resa med Frantzén. Om vi ska få in någon annan på 72 timmar är det jättesvårt. Ju senare avbokningar, desto mindre chans har vi att fylla krogen. Speciellt som vi har en extremt hög andel utländska gäster. Med ännu senare avbokningar skulle man nästan vilja ha ännu mer än 2000 kronor, säger Stefan van der Kwast Gissberg.