Restaurangboom i Vällingby

Mycket på gång. Flera nya restauranger ska öppna i Vällingby centrum, först ut är Erik Videgård, vars restaurang Tasty thai öppnar i mitten av november.
Mycket på gång. Flera nya restauranger ska öppna i Vällingby centrum, först ut är Erik Videgård, vars restaurang Tasty thai öppnar i mitten av november.
Hässelby och Vällingby är två av områdena i stan med minst antal restauranger.

Men nu har restaurangboomen i Vällingby startat. Snart ska krogprofilen Erik Videgård öppna Tasty thai i Vällingby centrum. Och nästa år kan stadsdelens största restaurang slå upp portarna i gamla foodcourtens lokaler.

I Vällingby finns 52 restauranger registrerade och i Hässelby 29. Endast det betydligt mindre området Essingeöarna har färre.

Att centrumbesökarna i Vällingby inte är nöjda med restaurangutbudet har Vällingby city själva fått veta genom undersökningar. Kunderna har efterlyst intressanta matkoncept. Och nu är flera på gång i Vällingby centrum.

Restaurangboomen startade redan innan sommaren, då Taco bar och Grekiska kolgrillen öppnade.

Krögarna som är näst på tur är matprofilen Erik Videgård, som bland annat har drivit krogarna drivit East på Stureplan och Diana i Gamla stan. Han och kollegan Max Jäderblad ska öppna Tasty Thai på Pajalagatan, vid busstorget. Inriktningen är hälsosam hämtmat, men det ska också finnas 16 sittplatser.

– Det som sticker ut är metoden, säger Erik Videgård.

Thaibasilikan, sojabönorna, koriandern och andra grönsaker kommer att odlas i Thailand, där rätten sedan tillagas – och chockfryses i 200 minusgrader. I Vällingby värms varmrätterna och kött eller kyckling tillsätts, medan de kalla rätterna tillagas på plats.

– Här i förorten kan man profilera sig snabbare, i innerstan finns allt redan runt hörnet, säger Erik Videgård.

Även en annan restaurang med asiatisk inriktning kommer att öppna innan jul – Umi & Chao, som bland annat kommer att servera sushi.

Och det slutar inte där. Vällingby city förhandlar just nu med en aktör som under nästa år vill öppna stadsdelens största restaurang där foodcourten tidigare låg.

– Vi har jobbat hårt och kommit långt i förhandlingarna, men vi måste lösa frågan om ljudstörning. Det handlar inte om att det blir en ren nattklubb, men det finns önskemål om att ha öppet lite längre på kvällen och spela musik även efter 22-23-tiden, säger centrumchefen Peter Appelgren, som berättar att aktörens matinriktning är svenskt och italienskt.

Vad tycker du om restaurangutbudet?

Bassam Dawod, Hässelby gård:

– Det är inte så bra, men det finns en del för mig och mina barn. Jag äter inte på restaurang så ofta.
Regina Basty Kjellberg, Råcksta:

– Jag tycker att det är lite tunt. Nu när jag är föräldraledig hade jag gärna haft fler lunchställen att välja på.
Aware Aziz, Hässelby gård:

– Rätt bra, jag äter här i Vällingby nästan varje dag. Men jag önskar det var tryggare i Hässelby gård så man ville vara där också.
Yasmin Hourie, Vällingby:

– Det behövs i alla fall inga fler kaféer, men gärna fler restauranger. Och så saknar jag lunchbufféer!