ANNONS

Rester av döda djur dumpades

Naturvårdsvakten Håkan Dahlgren inspekterar djurresterna vid Orlången.
Naturvårdsvakten Håkan Dahlgren inspekterar djurresterna vid Orlången.
Säckar med djurrester har dumpats i naturen vid Orlången.

Naturvårdsvakten Håkan Dahlgren misstänker att det handlar om tjuvjakt.
ANNONS

Lukten av kadaver känns lång väg. I en säck intill Orlångens naturreservatet ligger rester av styckade djur. En annan påse återfinns en bit bort, och dessutom ligger flera benbitar utspridda på marken.

Naturvårdsvakten Håkan Dahlgren suckar när han ser resterna av en dovhjort i säcken.

– Möjligen är det slarviga jägare som inte orkat göra sig av med resterna ordentligt. Men här verkar som om man har velat gömma det, resterna låg ju gömda bakom stockar. Och då handlar det nog om tjuvjägare.

Han har sett liknande tidigare – förra året hittade han liknande fynd vid fyra olika tillfällen. Då handlade det om rådjur och vildsvin som på samma vis styckats och dumpats i säckar.

Naturvårdsvakterna blev förbryllade över de makabra fynden, nu blir de mer irriterade över att det fortfarande sker.

Att benbitar ligger spridda över marken visar på att djur har varit på den ena påsen och släpat ut innehållet.

– Rävar och rovfåglar tar ju hand om resterna ganska snabbt. Men det är ju farligt för djuren när kadavret ligger i plast – och här finns dessutom plasthandskar i påsen. Om djuren får i sig plasten kan de dö.

Om det är slarviga jägare som har lagt sina rester den här gången så är det olagligt på två sätt, dels att dumpa resterna i plastsäckar, dels gick jakttiden på dovhjort ut den 28 februari.

– Skulle det visa sig att alla fynden är tjuvjakt – då är det klart och tydligt att den har ökat i Huddinge. Förfarandet med djuren har inte gjorts på ett jägarmässigt sätt, säger Håkan Dahlgren.

ANNONS

Han påpekar att vildsvin kan ha trikiner, rundmask, och kadaver får inte läggas ut om det inte är besiktigat först. Annars kan andra djur komma och äta av resterna, och då går trikinerna vidare till nästa djur.

Det är inte bara vid Orlången som man har hittat djurrester i år. Nyligen upptäcktes rester av vildsvin i säckar i skogen vid Kungens kurva.

Håkan Dahlgren tycker det är nonchalant att dumpa djurkadaver.

– Man har ju jaktsäsonger och licenser för att respektera lagar och förordningar. Och för att freda viltet under fortplantingen. Sedan tar det vår tid, vi kan ägna oss åt viktigare saker.

Huddinge kommun har polisanmält händelsen.

Fakta

För sent att jaga lagligt

Jakttiderna skiljer lite från djur till djur, men de flesta jaktperioderna är över nu.

Fram till den 31 januari var det tillåtet att jaga rådjur. Vuxna vildsvin fick jagas till den 15 februari. Dovhjort fick jagas till den 28 februari, och älg till den 31 januari.

Vildsvin kan ha trikiner, små parasitära maskar, och kadaver får inte läggas ut om det inte är besiktigat först.

Källa: Jägarförbundet

ANNONS