Resursskolor kan tvingas stänga

Liljanskolan och flera andra resursskolor hotas av nedläggning. Orsak: kraftigt minskad ersättning.

I torsdags demonstrerade föräldrar, barn och pedagoger mot politikernas beslut. Bara några dagar före skolstarten fick skolorna besked om att ersättningen till elever med behov av särskilt stöd kraftigt minskats. Det innebär bland annat att Liljanskolan på Nybodahöjden, som har 14 elever med psykosociala svårigheter, kan få lägga ner vid årsskiftet.

– Jag vågar inte berätta det för min 11-årige son. Han har redan bytt skola två gånger för att det inte fungerat. Han var så glad efter sin första dag på Liljanskolan att jag blev tårögd. Om vi skulle berätta att skolan måste stänga efter den här terminen, skulle han tappa all tilltro till vuxenvärlden, säger en mamma.

Beskedet från Stockholms stad är ett resultat av det omfördelningssystem som utbildningsnämnden klubbade i våras. Enligt de politiskt ansvariga har man inte rört den totala budgeten för barn i behov av särskilt stöd. Däremot går en större del av resurserna nu över till de vanliga skolorna.

Enligt skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) blir det mer rättvist.

– Alla elever ska få stöd oavsett om de går i en kommunal, privat eller resurssskola. Det ska handla om elevens och inte om skolans behov-.

Mamman till den 11-årige pojken på Liljanskolan säger:

– Det låter bra i teorin, men i praktiken fungerar det inte. Vi har provat vanliga skolor, och misslyckats, så vi sitter med facit i hand. Det går inte, tyvärr.