ANNONS

Nya resvägar när Getingmidjan rustas upp

Getingmidjan är Sveriges mest trafikerade järnvägssträcka.
Getingmidjan är Sveriges mest trafikerade järnvägssträcka.
Staden och Trafikverket har kommit överens om ett avtal kring hur projektet Getingmidjan, som innebär upprustning av järnvägen mellan Centralen och Stockholm Södra, ska genomföras så effektivt som möjligt.
Under arbetet kommer bland annat två gångbroar att stängas av och ersättas av båtpendel.
ANNONS

Sträckan mellan Centralen och Stockholm Södra, också kallad Getingmidjan, är Sveriges mest trafikerade tågsträcka med omkring 600 tåg varje dygn. Men järnvägen är i akut behov av renovering och Trafikverket har beslutat om en omfattande upprustning.

Exploateringsnämnden och Trafiknämnden har nu godkänt ett genomförandeavtal med Trafikverket kring projekt Getingmidjan. Avtalet ska klargöra vad som ingår i Trafikverkets projekt och vad som ingår i stadens andra närliggande projekt.


Grafik: Trafikverket


Renoveringsarbetet kommer att påverka stockholmarna på flera sätt. Först och främst genom att själva Getingmidjan kommer att vara avstängd åtta sommarveckor varje år mellan 2018 och 2020.

Men även delar av Söderleden, från Tegelbacken till Söderledstunnelns mynning, kommer att stängas av under en kortare tid. Gång- och cykelbroarna över Norrström och Söderström kommer också att stängas av, mellan våren 2020 till hösten 2020 respektive våren 2019 till nästkommande årsskifte. Dessa broar kommer att ersättas med gratis pendelbåt.

Trafikverket har som mål att hela projekt Getingmidjan ska vara klart under 2021.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.