ANNONS

Returparken ska stå klar om ett år

Under första kvartalet 2015 ska ­Lidingös nya returpark stå klar. Parken ska ligga i Stockby och kommer att ersätta Återvinningscentralen som inte längre räcker till.
ANNONS

Nu har Sörab publicerat skisser på den returpark där Lidingöborna i framtiden ska återvinna och kasta saker. I den nya returparken ska man ha fler anställda som hjälper besökarna att återvinna sina gamla föremål.

När man kör in i parken hamnar man först i en mottagningshall där returparkens anställda tittar vad man vill göra sig av med och avgör vad som kan återbrukas och återvinnas.

– I dag slängs till exempel textilier tillsammans med brännbart. Framöver kommer vi att kunna återvinna mycket mer textil, säger ­Johan Lausing, vice vd på Sörab.

Annat som kan lämnas i mottagningshallen är möbler, fritidsartiklar och husgeråd. Sörab samarbetar med Myrorna och organisationen Human Bridge som ser till att prylarna kommer till nytta igen. Även där ska returparkens personal hjälpa till med att hitta sådant som kan säljas vidare.

– Många kommer ju körande med fulla lass och vår uppgift är att underlätta och se vilket avfall som kan användas. Avfallet ska vara en resurs, säger Johan Lausing.

Sörab är på gång med att söka bygglov och räknar med att kunna börja bygga under våren. Fastigheten Förrådet 5, där returparken ska byggas, kommer Sörab att dela med Beijer bygg.

ANNONS