ANNONS

Revisorer inte nådiga mot Karolinska

På Huddinge sjukhus akut får var fjärde åldring vänta mer än åtta timmar.
På Huddinge sjukhus akut får var fjärde åldring vänta mer än åtta timmar.
Cancerpatienter som inte får sina operationer i tid, gamla som får vänta hela natten på akuten och regelvidriga upphandlingar. Karolinska universitetssjukhusets styrelse får svidande kritik av landstingets revisorer.
ANNONS

Landstingets revisorers granskning av hur Karolinska universitetssjukhuset skött sig under 2017 är ingen rolig läsning – särskilt inte för sjukhusets styrelse.

Revisorerna slår ner på flera punkter som direkt påverkar patienterna på sjukhusen i Solna och Huddinge, något som DN var först med att rapportera om.

Sjukhuset klarar inte vårdgarantin. Andelen patienter som får vänta över 30 dagar för ett första besök är nu uppe i 34 procent, och andelen som väntat längre än 90 dagar på operation har ökat från 13 till 18 procent, vilket innebär att  4 600 patienter fick vänta för länge.

Lång väntan för cancerdrabbade

Och över hälften av cancerpatienterna får vänta längre på behandling än den tid som landstinget slagit fast. Till exempel har bara 28 procent av patienterna med prostatacancer behandlats i tid. När det gäller bröstcancer är siffran 68 procent.

Köerna vid akutmottagningarna får heller inte godkänt. Var fjärde patient över 80 år får vänta över 8 timmar, och värst är det på Huddinge sjukhus.

När det gäller ekonomin går sjukhuset back med 97 miljoner kronor. Och kritiken mot hur Karolinska styrs är hård. Sjukhuset har styrts som ett bolag, utan insyn, beslut har fattats med dåliga underlag och i fel instans.

Upphandling utan konkurrens

Särskilt illa har det varit vid upphandlingar, där direktupphandlingar gjorts mot reglerna utan konkurrens vid flera tillfällen för många miljoner kronor.

– Man kan konstatera att de är jäkligt dåliga på upphandling och dokumentation saknas. Praktexemplet är konsultupphandlingen, säger revisor Hans-Erik Salomonsson till DN.

Revisorernas rapport är daterad den 10 april, och ungefär i samma veva avgick sjukhusets styrelse. En ny styrelse är utsedd, och tillsätts vid landstingsfullmäktige den 8 maj.

ANNONS

– Det är en stor verksamhet att leda. Nu vill vi ha en ordentlig nystart för Karolinska, sade Irene Svenonius (M) finanslandstingsråd när den nya styrelsen presenterades.

Fakta

Revisorerna slog ner på många punkter

 

Vårdgarantin uppfylls inte.

Cancerpatienter får inte behandling i tid.

Antalet vårdplatser har minskat.

Överbeläggningarna har ökat.

Personalomsättningen har ökat.

Väntetiderna på akutmottagningarna är för långa.

Upphandlingar har gjorts utan konkurrensutsättning.

Sjukhuset har styrts som ett bolag utan insyn.

Regelverk för styrning och kontroll saknas eller är bristfälligt.

Kontroll av kostnader för konsulter och inhyrd personal brister.

Källa: Landstingsrevisorernas årsrapport
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.