ANNONS

”Chefens lämplighet kan ifrågasättas”

Stadens revisorer kritiserar hanterandet av jävsmisstankarna mot förvaltningschefen.
Stadens revisorer kritiserar hanterandet av jävsmisstankarna mot förvaltningschefen.
Tekniska förvaltningens chef Pernilla Dufström lämplighet kan ifrågasättas, anser Lidingö stads revisorer.
Detta eftersom hon tidigare satt i sin makes företagsstyrelse, samtidigt som hans tjänster köptes av Lidingö stad.
ANNONS

Som Mitt i Lidingö tidigare berättat var det efter ett anonymt tips i oktober förra året som jävsmisstankar väcktes mot tekniska förvaltningens chef Pernilla Dufström. Hon var då suppleant i styrelsen för sin makes företag som arbetar med trafikutredningar, samtidigt som hans företag använts som underleverantör till ett företag som anlitats av kommunen.

Pernilla Dufström har varit öppen inför sina medarbetare att hon inte ville vara delaktig i beställningar eller uppdrag som involverade makens bolag. Däremot har hon inte sagt något till sin närmaste chef, trots att hon har fått en direkt fråga om bisysslor vid minst två tillfällen.

Hon har även attesterat två fakturor, med det totala beloppet 37 000 kronor, från företaget där hennes make var konsult.

”Det handlar inte om jäv”

En extern granskning inleddes, trots att en intern utredning redan slagit fast att det inte fanns belägg för jäv.

– Det handlar inte om jäv, sa kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) då.

Den externa granskningen slog fast att Pernilla Dufström varit jävig, men att det inte funnits något brottsligt eller medvetet uppsåt.

Hon har sedan dess jobbat kvar på sin tjänst.

– Hon är en väldigt duktig medarbetare och är väldigt värdefull för Lidingö stad, sa Anna Hadenius till Mitt i Lidingö i januari.

ANNONS

Stadsdirektören har fortsatt förtroende

Men nu har även stadens revisorer granskat ärendet och slår fast att Pernilla Dufström borde ha informerat om styrelseuppdraget. Att hon senare lämnade styrelsen, förminskar inte allvaret, enligt revisorerna och skriver att ”förvaltningschefens lämplighet därmed kan ifrågasättas”.

– I den rapport som revisorerna har låtit ta fram framkommer inga nya uppgifter som påverkar mitt förtroende för den aktuella chefen, säger Anna Hadenius till Mitt i Lidingö.

Revisorerna kritiserar förvaltningen för att inte ha inhämtat information om det upphandlade företagets underleverantörer, som innebar att Pernilla Dufströms make anlitades. Dessutom kritiseras Anna Rheyneuclaudes Kihlman och Anna Hadenius för att så snabbt ha sagt att det inte fanns något belägg för jäv.

Kostnad för granskningen: En halv miljon

Revisorerna anser även att den externa granskningen, som kostade 554 726 kronor, var en onödig kostnad för kommunen. Men det håller inte Anna Hadenius med om.

– Jag initierade den externa utredningen för att så skyndsamt som möjligt få in fakta i ärendet, vilket vi fick i slutet av januari. Det uppdraget var dessutom betydligt mer omfattande än det som stadens revisorer genomfört, då jag ville få fler frågor belysta. Jag tycker att den externa granskningen var nödvändig.

Revisorerna slår också fast att jävsituationer inte får förekomma, eftersom det skadar förtroendet för staden.

Åtgärdsplan mot jäv klar senast efter sommaren

Senast den 31 augusti ska kommunstyrelsen och tekniska nämnden lämna in en åtgärdsplan som visar hur kommunen ska förebygga otillräcklig upphandlingsadministration, otillåtna bisysslor och jäv.

– I anslutning till den tidigare rapporten genomförde jag som en arbetsrättslig åtgärd samtal med chefen. En rad andra åtgärder har också vidtagits, som att vi nu tar fram tydliga styrdokument kring korruption, jäv och bisyssla. Dessa kommer att beslutas av kommunfullmäktige efter sommaren. Staden har också beslutat om gemensamma mallar för medarbetarsamtal där frågan om bisyssla ingår. Även i informationen till stadens chefer så har dessa frågor tydliggjorts och kommer även ingå som en integrerad del av stadens internutbildningar.

Pernilla Dufström har avböjt att kommentera.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.