Revisorerna: alla kommunalråden var jäviga

Lidingö Stads nya politiska styre Amelie Tarschys Ingre (L), Daniel Källenfors (M) och Birgitta Sköld (Lidingöpartiet)
Lidingö stads styre: Daniel Källenfors (M), Birgitta Sköld (Lidingöpartiet) och Amelie Tarschys Ingre (L). Arkivbild.
När Lidingös kommunalråd bestämde att de skulle få rejält höjda arvoden så hamnade ön i mediernas strålkastarljus. Förslaget drogs senare tillbaka och nu konstaterar stadens revisorer att samtliga kommunalråd var jäviga då de tog beslutet.

Vad hände egentligen i november 2018, då kommunstyrelsens arbetsutskott bestämde att öns högsta politiker skulle få sina arvoden chockhöjda?

Stadens revisorer gav revisionsbyrån KPMG i uppgift att granska hur beredningen gick till då förslaget togs fram – och om någon av arbetsutskottet ledamöter var jävig då beslutet togs.

Revisorerna konstaterar i ett brev som skickats till kommunstyrelsen att ”samtliga ledamöter varit jäviga”. Grunden till detta menar revisorerna är att politikerna fattat beslut som de kan dra ”synnerlig nytta” av själva.

Hur allvarligt är det här?

– Det allvarliga är jävsfrågan. När du jobbar i offentlig verksamhet eller har förtroendeuppdrag så gäller det offentliga regelverket. Där finns det jävsregler som är uppsatta, vilket innebär att du inte kan vara med och fatta beslut för din egen del som du kan få föremån av, säger revisorernas ordförande Terje Carlsson (S).

Att kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) själv deltagit i  beredningen av ärendet strider mot kommunallagens jävsregler, konstaterar revisorerna.

Är det här okunskap eller ignorans?

– Många av kommunalråden kommer från privat verksamhet, där man har andra regelverk som gäller och det går att ta snabba beslut. Tar man med sig det in i politiken så blir man fartblind tror jag, säger Terje Carlsson och fortsätter:

– Sen kan man fundera kring att några av kommunalråden har varit med tidigare mandatperioder och bör rimligtvis känna till regelverket.
Revisorerna har gett kommunstyrelsen till den 8 oktober på sig att svara på deras brev.