Rickard och Erika sa ja – på den klassiska bröllopshelgen

brudpar vigsel pingst
Rickard Ek och Erika Nyström sekunder före vigseln i Stadshuset. Även dottern Anna var med på ett hörn.
Pingsten är hänryckningens tid, men det är också bröllopens stora helg. Och nog rådde uppsluppenhet i Stadshuset på lördagen när inte mindre än 52 brudpar gick åstad och gifte sig.
– Det känns helt underbart, utbrast Rickard Ek sekunderna innan han och Erika Nyström ställde sig framför vigselförrättaren.

Med strålande försommarsol på en klarblå himmel är det lätt att förstå att många följer sitt hjärtas röst och gifter sig – speciellt om man kan göra det mitt i världens vackraste stad.

Nu kan man inte vara riktigt så spontan om man vill gifta sig i Stockholms stadshus. Bortåt ett halvårs väntetid handlar det om för den som vill vigas här sommartid, och även vintertid får man ge sig till tåls i tre-fyra månader.

Stadshusparken på pingstafton 2019, med brudpar.

Stadshusparken på pingstaftonen. Brudparen avlöste varandra för att fotograferas. Foto: Anders Göransson

52 bröllopspar

På lördagen, alltså pingstafton, hade 52 bröllopspar bokat tid för den korta, men betydelsefulla ceremonin. Tre vigselförrättare avlöste varandra för att sköta det ansvarsfulla uppdraget.

– Det var en bra ceremoni. Kort men fin, säger Boying från Kina som gifte sig med sin Jixiang.

”Tog en dag som passade”

De är kinesiska medborgare, men bor och arbetar i Stockholm. Därför tyckte det att Stadshuset var  ett perfekt ställe att gifta sig på, med vänner och kollegor som sällskap. Men traditionen att gifta sig på pingst kände de inte till.

– Vi tog bara en dag som passade. Men det blev jättelyckat, säger Boying.

Nygifta Boying och Jixiang i Stadshusparken.

Nygifta Boying och Jixiang från Kina kopplar av i Stadshusparken. Foto: Anders Göransson

Fin sommardag

För Rickard Eks del spelar det inte heller någon roll att vigseln ägde rum just på pingstaftonen.

– Nej, det viktiga är att det är en fin sommardag. Men nu måste jag skynda in. Det är dags, säger han, tar sin Erika under armen och kliver in i Stadshuset – för att ett par minuter komma ut med både en nybliven maka och nytt efternamn: Ek-Nyström.