ANNONS

Rid – och bli företagsledare

Josefin Fransson.
Josefin Fransson.
Red du under uppväxten? Det kan du ha stor nytta av som företagsledare. Det visar Gustavsbergsbon Josefin Franssons akademiska uppsats.
ANNONS

Självförtroende, bestämdhet, emotionell kontroll, handlingskraft och förmåga att kommunicera tydligt. Se där egenskaper som en ledare har nytta av. Det är också egenskaper som ryttare övar upp – både i stallet och på hästryggen.

– Det har skrivits mycket om att man utvecklar ledaregenskaper när man interagerar med hästar men jag har inte hittat någon grundlig forskning som styrker påståendena. Jag ville fördjupa mig i det, berättar Josefin Fransson, 25, som skrivit masteruppsatsen ”Leadership skills developed through horse experiences” vid agronomprogrammet på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Hon djupintervjuade fem höga chefer som alla ridit under uppväxten. Det de berättade stärkte bilden av att de egenskaper de utvecklat i stallet kommit till stor nytta under karriären.

– Ett exempel är stresshantering. När du är med en häst måste du fokusera till 100 procent, annars kan det bli farligt. Man kan heller inte vara arg och frustrerad, det märker hästen direkt, säger Josefin Fransson.

Den som hanterar hästar måste också kommunicera tydligt för att djuret ska förstå, och känna respekt. En ovärderlig färdighet, som företagsledarna tyckte att de fått med sig från stallet.

– Visst kan vissa av egenskaperna var medfödda eller förvärvade genom uppfostran, och inte bara i stallet. Men de menade att stalltiden i så fall förstärkt dem, säger Josefin Fransson.

Hon red själv under hela sina uppväxt, hemma i Gustavsberg. Därmed inte sagt att hon kommer att bli en framgångsrik företagsledare.

– Jag har precis gått ut skolan, så det är för tidigt att tänka på, skrattar hon.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.