Riddarholmens brasa tänds – trots räddningstjänstens vädjan

Elden kommer, precis som vanligt, att tändas på Riddarholmen på tisdagskvällen.
Elden kommer, precis som vanligt, att tändas på Riddarholmen på tisdagskvällen.
Räddningstjänsten fortsätter avråda från att elda i hela Stockholms län. Trots det kommer elden, precis som vanligt, att tändas på Riddarholmen på valborg.
– Riddarholmen är ju som en stenöken, säger Gert Abelt, huvudansvarig.

– Vi är tacksamma om man inte tänder majbrasan och minskar risken för att orsaka en olycka, säger Björn Westerdahl på Storstockholms brandförsvar.

Sedan den 18 april har räddningstjänsten avrått från att elda utomhus, eftersom det är väldigt torrt i marken – en liten gnista kan räcka för att orsaka en okontrollerad brand.

”Är som en stenöken”

Trots räddningstjänstens råd kommer det traditionsenliga firandet hållas, precis som vanligt, på Riddarholmen.

– Jag har haft kontakt med brandförsvaret och deras bedömning är att det är riskfritt på just den här platsen. Riddarholmen är ju som en stenöken, säger Gert Abelt, huvudansvarig för firandet på Riddarholmen.

Han säger att de i vanlig ordning är förberedda med brandfiltar och slangar.

Firandet på Riddarholmen arrangeras bland annat av Södersossarna.

Fakta

Valborgsfirandet på Riddarholmen

  • Vad? Traditionellt valborgsfirande. Riksdagsledamot Lawen Redar (S), som är kulturpolitisk talesperson håller vårtalet. Pablo’s Kitchen spelar och Trots Allt och Dörrens kör sjunger in våren.
  • Var? Börjar på Stortorget i Gamla stan, brasan tänds på Riddarholmen.
  • När? Klockan 19.30. Fackeltåg avgår från Stortorget i Gamla stan 20.10. Brasan tänds 20.30 på Evert Taubes terrass på Riddarholmen.
  • Mer: Arrangeras för 43:e året, av Södersossarna, Ny gemenskap och ABF StockholmFackelförsäljning på Stortorget i Gamla stan.