Ridhusens tak riskerade rasa över barnen

Taken på ridhusen vid Mälarhöjdens ridskola är livsfarliga och riskerar att rasa.
I fredags stängde ridskolan därför all verksamhet.
– Det här är ett konkurshot för oss, säger ägaren Eva Netterberg.

De ridskoleelever som kom till Sätra ridstall i fredags eftermiddag fick vända i dörren. Efter flera inspektioner under veckan som gått fattade fastighetskontoret beslutet att stänga de två ridhusen, med omedelbar verkan. Orsaken är att taken är livsfarliga, och riskerar att rasa ner över dem som rider.

– Det här är fruktansvärt, jag är jätteupprörd. Samtidigt är jag otroligt tacksam för att ingen olycka har hänt, säger Eva Netterberg som driver Sätra ridanläggning tillsammans med sin man.

Det är fastighetskontoret som äger ridanläggningen. Fastighetskontoret hyr ut till idrottsförvaltningen, som i sin tur hyr ut ridanläggningen till makarna Netterbergs bolag Hårs AB.

Redan 2013, när stallet var nybyggt, felanmälde makarna Netterberg taken i de två ridhusen, där ridlektionerna sker.

– Vi upptäckte att en skiva hade rasar ner från ett av innertaken, och åtgärdade felet. Samtidigt såg vi att flera andra av de skivor, som innertaken är uppbyggda av, hade rört på sig. Vi har påpekat det och felanmält det gång på gång till idrottsförvaltningen, utan att få någon hjälp, säger Eva Netterberg.

Enligt henne har kommunikationen mellan idrottsförvaltningen och fastighetskontoret brustit.

– De fel vi har påpekat har inte förmedlats vidare på ett bra sätt. De har bollat frågan mellan sig, utan att ta ansvar, och ingen genomgripande reparation har blivit gjord. De har kommit och gjort punktinsatser på enskilda ställen, sagt att det räckt och att taken är säkra, säger Eva Netterberg.

I början av förra veckan kom dock fastighetskontoret till stallet och gjorde flera inspektioner, under ett par dagar. Experter tillkallades också, som noga undersökte takkonstruktionerna.

– De kom fram till att taken var så dåliga att de var förenade med livsfara. I fredags eftermiddag fick vi beskedet att vi måste stänga ridhusen, med en kvarts varsel. När varslet är så kort förstår man allvaret. Jag är skakad över att de inte lyssnat på oss tidigare, säger Eva Netterberg.

Anders Berlin, enhetschef på idrottsförvaltningen, ville på måndagsmorgonen inte uttala sig om ärendet.

– Jag håller just nu på att samla information om hur den här situationen har uppkommit, och om de anmälningar som kommit in om taken. Jag ska gå igenom ärendet med fastighetskontoret och träffa Eva Netterberg. Innan dess kan jag inte säga så mycket, mer än att det stämmer att ridhusen fått nyttjandeförbud, säger han.

Reparationerna av taket startade redan nu på måndagsmorgonen. Ridskoleverksamheten, som sköts av Mälarhöjdens ryttarsällskap, kommer att vara stängt i minst en vecka, enligt nuvarande besked.

Idrottsförvaltningen var teknisk förvaltare för Sätra ridanläggning till den 31 december 2016, med ansvar för skötsel och underhåll. Vid årsskiftet gjordes en omorganisation inom staden, och fastighetskontoret tog över som teknisk förvaltare. Idrottsförvaltningen är dock fortfarande hyresvärd för ridanläggningen.