Ridklubben får en miljon

Ebba Deron var på väg till ridhuset när det rasade. Hon är en av det 50-tal klubbmedlemmar som nu hyr en häst några dagar i veckan. På så sätt hjälper hon klubben med både pengar och hästskötsel.
Ebba Deron var på väg till ridhuset när det rasade. Hon är en av det 50-tal klubbmedlemmar som nu hyr en häst några dagar i veckan. På så sätt hjälper hon klubben med både pengar och hästskötsel.
Yvonne Anrin, Ridklubbens verksamhetschef.
Yvonne Anrin, Ridklubbens verksamhetschef.
Efter att taket på rid­huset rasat var framtiden för Värmdö Ridklubb hotad. Nu ger kommunen en miljon kronor till klubben.

– Det är väldigt skönt att vi nu har tre månaders trygghet, säger den lättade verksamhetschefen Yvonne Anrin.

Det var på juldagen som ridhusets tak gav vika för snön och Värmdö ridklubbs verksamhet fick ett abrupt avbrott. Nu får klubben ett driftsbidrag av kommunen för att trygga verksamheten.

Pengarna, en miljon kronor, kommer att fördelas över tre månader och täcka förlorade intäkter. Det handlar bland annat om hästfoder och personalkostnader.

Det är kommunen som äger de byggnader som Värmdö ridklubb i sin tur hyr för sin verksamhet.

Yvonne Anrin var orolig över att kommunen inte skulle hjälpa till alls. Hon berättar att det var hon själv som tog initiativet till att besiktiga stallet efter takraset.

– Men vi är glada att de nu har lyssnat på oss, säger hon.

Tidigare år har kommunen ansvarat för snöröjningen vid byggnaderna. Men i vinter var det ingen som skottade. Det var på grund av tung snö som taket gav vika och just nu pågår en polisutredning angående raset.

– Vi anser att det var kommunens ansvar att skotta, säger Yvonne Anrin.

11-åriga hästtjejen Ebba Deron skulle precis åka till stallet när hon fick reda på att taket just rasat.

– Det kändes väldigt, väldigt tråkigt, säger Ebba medan hon förbereder hästen Charon för en ridtur.

Hon är en av de 50-tal klubbmedlemmar som nu hyr en häst av klubben. Medlemmarna har möjlighet att hyra hästarna en dag i veckan eller en hel månad. På så sätt kan hästarna och ryttarna träna, trots att det inte hålls några lektioner.

– De är ju elitidrottshästar, de kan inte bara stå i stallet, säger Yvonne Anrin.

Stödet från föreningsmedlemmarna har varit fantastiskt.

– Vi har fått så många supportmejl, berättar Yvonne.

Även 21-åriga klubbmedlemmen Amanda Bilancioni hjälper till. När hon hörde att ridhuset rasat blev hon chockad.

– Jag tänkte att ridskolan skulle läggas ner – men nu gör alla medlemmar allt för att vi ska kunna fortsätta, säger hon.

Amanda menar att det hade varit omöjligt att sluta gå till stallet.

– Det handlar ju om levande varelser!

Cirkus Scott har erbjudit sig att låna ut ett av sina cirkustält till Värmdö Ridklubb, som har ansökt om tillfälligt bygglov. Tältet skulle fungera som ett tillfälligt ridhus.

Grannarna har möjlighet att yttra sig i ärendet fram till den 29 januari, sedan hoppas Yvonne Anrin på ett snabbt beviljande av bygglovet.

– Då kanske vi kan börja med delar av verksamheten redan i mitten av februari, säger hon.

Den 23 januari ska ridklubben träffa kommunledningen för att diskutera möjligheten till att bygga ett nytt ridhus.

Fakta

Det här har hänt

På juldagen gav ridhustaket vika. Hästarna evakuerades, men fick nästkommande dag flytta tillbaka till stallet. Alla ridlektioner ställdes in, men utebanan började användas.

Klubben fick kontakt med cirkusdirektören Robert Bronett, som var villig att låna ut ett cirkus­tält. Nu väntar klubben på att bygglovet för att föra upp tältet ska bli beviljat.

Klubbmedlemmarna började hyra hästar för att hjälpa ridklubben med skötseln.

Kommunstyrelsen har nu beslutat att ge en miljon kronor i bidrag till klubben.