Ridningen i gång igen i Sätra

Eva Netterberg driver Sätra ridanläggning, här med hästen Nodi. Ridskolan tvingdades stänga akut på grund av livsfarligt tak
Eva Netterberg med hästen Nodi.
I dag kom ridlektionerna i gång igen i Sätra, efter två veckors uppehåll.
Hela det farliga innertaket är bortmonterat i det stora ridhuset.

För två veckor sedan beslöt fastighetskontoret att stänga de två ridhusen vid Sätra ridanläggning. Orsaken var att innertaken visat sig vara livsfarliga. Skivorna de bestod av satt så instabilt att de kunde rasa ner.

Sedan dess har Mälarhöjdens ridskola, som håller till i anläggningen, tvingats ställa in alla ridlektioner. Samtidigt har ett intensivt arbete pågått med att montera ner innertaken i de båda ridhusen. I tisdags var arbetet klart i det stora ridhuset. Det är där ridlektionerna nu ska vara.

Under helgen kan alla lektioner hållas. Nästa vecka kan dock inte alla ridgrupper ha sina lektioner, eftersom det lilla ridhuset fortfarande är stängt.

Ridhusen kommer att vara utan innertak fram till sommaren, då nya ska läggas.

– Det påverkar inte temperaturen men ljudnivån, berättade Eva Netterberg, som driver ridanläggningen tillsammans med sin man,  i en tidigare intervju med Mitt i.

Det har varit två ledsamma och tuffa veckor för henne. Att hålla stängt ridskolan är en förlustaffär, och en del kunder har dessutom valt att säga upp sina platser. Ljusglimten har varit alla frivilliga som kommit för att leda runt de 60 hästarna runt en slinga, för att ge dem deras livsnödvändiga motion.

Läs mer om rasrisken och dess orsaker här.

Makarna Netterbergs bolag, Hårs AB, hyr Sätra ridanläggning av idrottsförvaltningen som i sin tur hyr den av ägaren, fastighetskontoret. Parterna för nu samtal om vem som ska stå för kostnaderna. Stockholms stad betalar för taken, men det har också varit dyrt för Hårs AB att hålla stängt, och frågan är vem som ska stå för den kostnaden.