Ridskola får 856 990 kronor i ersättning

Eva Netterberg driver Sätra ridanläggning, här med hästen Nodi. Ridskolan tvingdades stänga akut på grund av livsfarligt tak
Eva Netterberg, som driver ridskolan med sin man, är lättad och glad över beskedet.
Den 20 januari tvingades Mälarhöjdens ridskola stänga, eftersom innertaken i båda ridhusen riskerade att rasa.
Nu får Hårs AB, som driver ridskolan, 856 990 kronor i ersättning av Stockholms stad.

Ridskolan, som håller till i Sätra ridstall, höll helt stängt i en dryg vecka. Först den 10 februari var verksamheten helt i gång igen, då de farliga innertaken monterats ner.

Under denna period förlorade Hårs AB 856 990 kronor, på grund av inkomstbortfall och för att hästar måste placeras i andra ridanläggningar. Det riskerade att bli en svår ekonomisk smäll.

Vid sitt förra möte beslöt idrottsnämnden, som är hyresvärd, att Hårs AB får hela den summan i ersättning.

– Vi är självklart jätteglada, säger Eva Netterberg, som driver ridskolan med sin man.

Hårs AB hyr Sätra ridanläggning av idrottsnämnden som i sin tur hyr anläggningen av fastighetsnämnden. Redan när anläggningen var nybyggd, 2012, slog Eva Netterberg larm till dem om att en del av ett innertak rasat. Hon fortsatte att göra felanmälningar men fastighetsägaren försäkrade om att taken var säkra, sedan lagningar utförts.

I januari 2017 gjordes flera inspektioner samma vecka. Då bedömde staden att ridhusen omedelbart måste stängas, eftersom rasrisken blivit akut. Taken, som var felaktigt konstruerade, började sedan monteras ner.

Det är skäligt att Hårs AB, som gjort flera felanmälningar genom åren men ändå inte hade en chans att förbereda sig inför stängningen, får den ersättning man begär, anser idrottsnämnden.

– Vi har haft väldigt bra diskussioner med förvaltningarna och har fått mycket förståelse. Nu är vi lättade, säger Eva Netterberg

Läs mer om stängningen här: