Farsta ridskola agerar mot dödligt hästvirus

På Farsta ridskola känner man oro över att drabbas av det så kallade abortviruset.
På Farsta ridskola känner man oro över att drabbas av det så kallade abortviruset.
Hästsmittan fortsätter att oroa ridskolorna i söderort. På Farsta ridskola har man nu valt att stänga anläggningen för alla utomstående hästar.

Strax efter nyår gjorde sig det dödliga EVH-1 viruset synligt för första gången. Då på en av hästarna på Skånsta ryttares anläggning i Österåker. En dryg månad senare hade hade hälften av alla stallets hästar insjuknat och fyra dött. Under veckan bekräftades att ytterligare en ridskola i länet drabbats av hästsmittan.

– Det finns självklart en oro över att även vi skulle drabbas. Därför har vi stängt ridskolan för alla utomstående hästar, säger Claudia Doria som är ridskolechef på Farsta ridskola.

”Kan bara hålla tummarna”

EHV-1, eller abortviruset som det också kallas, smittar direkt via noskontakt från häst till häst men också indirekt via luften, föremål och personer. På en ridskola är det därför svårt att ha full kontroll över vad som kommer in i stallet. Många av eleverna rör sig i andra stallmiljöer, har fodervärdshästar eller egna hästar på annat håll.

– Vi har gått ut och informerat våra elever och verkligen betonat vikten av att byta kläder och desinficera skor. Sen kan vi bara hålla tummarna för att de förstår allvaret i det som händer, säger ridskolechefen.

I nuläget är det oklart varifrån det så kallade abortviruset kommer ifrån. Men ridskolechefen Claudia Doria har sina aningar.

– Jag tror att transporterna till och från tävlingar runtom i landet är tjuven i dramat. De säger att de städar och desinficera transporterna men och i och med att de har ett pressat schema anar jag att det kan slarvas en del med hygienen där.

Förödande konsekvenser

På Farsta ridskola har ingen av hästarna påvisat några symtom av abortviruset. Men skulle det ske skulle det få förödande konsekvenser på ridskolan.

– Det klart att det skulle bli ett stort ekonomiskt bortfall. Vi har försäkringar men det skulle aldrig täcka den typen av förlust. Det skulle bli riktigt tuffa tider, säger Claudia Doria.

Fakta

EHV-1 hos häst

  • Herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, förekommer bland hästar i hela världen.
  • Det kan orsaka feber och förkylning samt plötslig kastning (virusabort) utan andra symtom hos dräktiga ston.
  • En neurologisk form av sjukdomen med förlamningar förekommer också.
  • Det finns vaccin mot luftvägs- och abortformen, men inte mot den neurologiska formen.
Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt