ANNONS

Ridskolechefen: ”Värsta sommaren någonsin”

Ridskolechefen Marianne Lagergréen har märkt av bristen på foder.
Ridskolechefen Marianne Lagergréen har märkt av bristen på foder.
Den extrema torkan som ligger över norra Europa fortsätter att skapa problem.
Den extrema torkan som ligger över norra Europa fortsätter att skapa problem.
Den extrema torkan gör det svårare för djurägare att få tag på foder till sina djur. På Äppelvikens ridskola har man märkt av detta.
– Det är klart att vi har märkt av det, framförallt har priserna på foder gått upp, säger säger Marianne Lagergréen som är ridskolechef.
ANNONS

Den extrema torkan som ligger över norra Europa fortsätter att skapa problem. På en presskonferens som regeringen höll pratades det om utökade förskottsutbetalningar, krisstöd och lättnader i regelverken.

Uppmanas skörda

Alla som har mark med foder uppmanades att skörda dessa för att få fram mat till djuren, men enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF i Mälardalens ordförande Per Pettersson kommer det ändå inte räcka till.

 – Här omkring är det riktigt illa. Vi pratar om mindre än en halv skörd foder till hästar, nötkreatur och får.

LRF har tidigare efterfrågat stöd från regeringen, men nu är deras största prioritet att hitta mark som de kan slå foder från.

Illa runt Stockholm

Enligt honom är områden kring Stockholm mer eller mindre barskrapade på foder. I vanliga fall kan man få tag på en bal här och där, men nu säger foderleverantörerna blankt nej.

Situationen är så allvarlig att de för första gången har tvingats se över hur lantbrukarna söderöver kan köpa foder från markägare i nordligaste Sverige.

Det är försent att etablera en foderkontakt nu

På Äppelvikens ridskola i Bromma har man märkt av bristen på foder.

– Det är klart att vi har märkt av det, framförallt har priserna på foder gått upp. Det här är nog det värsta sommaren så länge jag kan komma ihåg, jag har hållit på med det här i över 40 år, säger Marianne Lagergréen som är ridskolechef.

Under sommaren är ridskolans hästar ute på bete och drabbas därför inte av foderbrist. Ridskolan har som tur var även kunnat boka upp höet hos samma bonde som de samarbetat med i 20 år.

ANNONS

– Det är tur att vi har honom, han ser till så att våra hästar får mat. Det gäller att man som hästägare har etablerat en sådan kontakt innan dessa torra perioder, det är försent att komma på nu, säger Marianne.

Mindre gårdar mest utsatta

De yrkesverksamma lantbrukarna är väl medvetna om problemen och gör allt de kan för att lösa dem. De som enligt Per Pettersson ligger värst till är de mindre gårdarna och stallen.

– ”Det löser sig” brukar vi höra från dem, men i år tror jag inte att det gör det. Så svår är torkan. Jag vill verkligen uppmana de som har häst att jaga fatt i foder, och det nu. Det är bråttom.

Hur ska de göra?

– De måste ringa alla de känner och kolla på Facebook. Men det kommer bli otroligt svårt och man måste faktiskt mentalt förbereda sig på att hästar kommer behöva skjutas av. Förskräckligt att skicka en häst på slakt i förtid, det är som en gammal kompis, men det är bättre än att de svälter ihjäl.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.