Riksåklagare kritisk mot Lotta-fallet

De två bröderna döms till 18 års fängelse för knivmordet i Brandbergen.
Riksåklagaren är kritisk till att utredningen om kvinnofridskränkning lades ned.
En vecka före mordet på Lotta Rudholm i Bromma var hennes mördare anhållen i sin frånvaro, misstänkt för grov kvinnofridskränkning, men utredningen lades ned.
Nu riktar riksåklagaren stark kritik mot handläggningen av ärendet.

Den 4 juni i år blev Lotta Rudholm svårt misshandlad av en 33-årig man, som hon träffat sedan en tid tillbaka, i sin lägenhet i Bromma. Misshandeln, var av sådan grad att hon aldrig återhämtade sig från skadorna som uppstod, och kort senare dog hon på sjukhus.

LÄS MER: Livstids fängelse för Lottas mördare

En vecka innan mordet polisanmälde Lotta att hon blivit misshandlad av 33-åringen. En förundersökning om grov kvinnofridskränkning inleddes, och mannen anhölls i sin frånvaro. Några dagar senare drog Lotta tillbaka sin anmälan, och sa att hon inte lägre ville medverka i en utredning, och anhållandet av 33-åringen upphävdes. Tre dagar senare mördades hon.

Nu riktar riksåklagaren kritik mot hur ärendet hanterades. Dels mot hur förundersökningen lades ner, men också mot den ena åklagare inte självständigt försökte bilda sig en uppfattning om utredningsläget.

– Min bedömning är att åklagaren borde ha beaktat omständigheterna kring förhöret och kallat kvinnan till ett nytt förhör på polisstationen, där hon i närvaro av sitt målsägandebiträde fått svara på om de uppgifter hon lämnat tidigare var riktiga och varför hon ändrat inställning. Mycket talar också för att det fanns anledning att vidta ytterligare utredningsåtgärder med anledning av den stödbevisning som fanns, säger vice riksåklagare Kerstin Skarp i ett pressemeddelande.

LÄS MER: HD tar inte upp Brommamordet

Enligt pressmeddelande har syftet med granskningen inte varit att bedöma om mordet på kvinnan kunnat förhindras, utan syftar till att identifiera brister för att förhindra att de upprepas.

– Jag vill göra klart att mina synpunkter inte ska uppfattas som att åklagarna kan hållas ansvariga för det som senare inträffade, säger vice riksåklagare Kerstin Skarp i pressmeddelandet.