ANNONS

Riksdagspolitiker blev lärarpraktikanter för en dag

Alexandra Völker, politiker i riksdagen för (S) besökte läraren Frida Tränk Heerman, på Duvboskolan i Sundbyberg för en dag.
Alexandra Völker (S) fick svara på frågor från elverna och se hur en vanlig dag i Frida Tränk Heermans sjätteklass i Duvboskolan ser ut.
Förra tisdagen hade läraren Frida Tränk Heerman en ny medlem i sin sjätteklass på Duvboskolan: Riksdagspolitikern Alexandra Völker (S).
ANNONS

För att ledande skolpolitiker ska få mer kunskap om ur verkligheten ser ut i skolorna, så skickades samtliga riksdagsledamöter som sitter i utbildningsutskottet i förra veckan ut till olika skolor i landet för att ta rygg på en lärare för en dag.

Alexandra Völker (S), som även sitter i kommunfullmäktige i Sundbyberg, klev in i Frida Tränk Heermans sjätteklass på Duvboskolan.

– Det var väldigt roligt att ha henne med, och det känns viktigt att få visa upp vår vardag och hur det ser ut i ett klassrum i verkligheten, säger Frida Tränk Heerman.

Det känns viktigt att få visa upp vår vardag och hur det ser ut i ett klassrum i verkligheten.

Frida Tränk Heerman

Alexandra Völker fick se en helt vanligt skoldag berättar Frida – allt från matte till rörelsepauser och planering av utvecklingssamtal.

– Jag tycker att initiativet är jättebra. Politiker måste se verkligheten om de ska kunna ta rätt beslut, de kan inte sitta på sina kontor och tro att de vet hur det är . Jag hoppas att de fortsätter med besöken, säger Frida Tränk Heerman.

Passade du på att framföra något speciellt nu när du hade chansen?

– Jo vi pratade en del om Duvboskolans framtid. Vi sitter nu i paviljonger på Rissne ängar och har för lite plats här för hela mellanstadiet. Och så pratade vi om socialtjänsten, hur den funkar och att det från skolans håll kan kännas som det saknas en person som är spindel i nätet och ser till barnens bästa.

Sliter hårt

Även Alexandra Völker uppskattade besöket:

ANNONS

– Det blir en annan upplevelse att vara med i vardagen än att bara göra ett studiebesök. Det dyker upp samtal och synpunkter utifrån det som händer i klassrummet och det som sägs i fikarummet, vilket är oerhört givande, säger hon.

Det var även nyttigt att se hur intensiva dagarna ofta är för lärarna berättar Alexandra Völker:

Det slår en hur mycket de behöver hantera samtidigt utöver att lära ut.

Alexandra Völker

– Det slår en hur mycket de behöver hantera samtidigt utöver att lära ut och hur viktiga personer lärarna blir i många barns liv. Det tar väldigt mycket energi och lärarna har inte mycket tid över. Jag har en stor respekt för det arbete de utför och hur hårt de får slita.

Vad kan du göra för att lätta på den bördan?

– Det diskuteras nu på nationell nivå hur man ska kunna underlätta för lärarna. Till exempel kan användandet av digitala verktyg skapa mer effektivitet och även vara roligt för eleverna. Jag fick även som medskick att varje gång man inför något nytt som ska dokumenteras så blir det väldigt mycket merjobb. De lärare som har hand om flera ämnen, som i mellanstadiet, får väldigt mycket mer att göra när enskilda uppgifter ska göras i varje ämne.

Alexandra Völker bjöd även in klassen till ett studiebesök på Riksdagen, vilket de ska göra senare i höst.