ANNONS

Riksteaterns vd vill nå alla efter #metoo

Riksteatern har säte i Hallunda och föreningar över hela Sverige.
Riksteatern har säte i Hallunda och föreningar över hela Sverige.
Förra veckan gick 456 skådespelare ut i ett gemensamt upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp.
Magnus Aspegren som är vd på Riksteatern har inte tagit emot en enda anmälan på fyra år, men tänker att det mycket väl kan finnas fall även här.
– Hur kommer vi åt de som inte vågar att prata, det är det viktiga samtalet nu, säger Magnus Aspegren.
ANNONS

Förra veckan kallade kulturminister Alice Bah Kuhnke till sig cheferna för de statliga scenerna Dramaten, Kungliga Operan samt Riksteatern. Magnus Aspegren som är vd för Riksteatern med säte i Hallunda deltog.

– Mötet var väldigt tydligt med frågor om vad vi gjort, vad vi gör nu och vad vi behöver. Hon vill se resultat och att vi inte står på samma plats om ett år, säger Magnus Aspegren.

Magnus Aspegren, vd på Riksteatern.

Känner du igen skådespelare på listan som jobbar eller har jobbat för Riksteatern?
– Jag tror det finns flera som har jobbat på Riksteatern, men hur många kan jag inte svara på. Sedan har jag ingen aning om någon av berättelserna har med Riksteatern att göra, eftersom det är anonyma berättelser, men det kan mycket väl vara så.

ANNONS

Enligt Magnus Aspegren har Riksteatern inte haft några anmälningar om sexuella trakasserier eller övergrepp under de fyra år han jobbat här.

– Under min tid som vd för Riksteatern har vi haft ett ärende, men det handlade inte om sexuella trakasserier utan om kränkande särbehandling av annat slag, säger han.

Känner du till några konkreta fall även om de inte blivit anmälda?
– Nej, men med tanke på arbetet nu så tror jag kanske att det kan komma upp saker som inte tidigare blivit uppmärksammade för att man inte vågat eller av andra anledningar.

Vad tänker du om uppropet där 456 skådespelare deltar?
– Jag tycker det är sorgligt att det ska behöva gå så långt att man behöver göra ett sådant här upprop, att det inte kommit upp tidigare. Att vi en värld som ska beskriva verkligheten, samtiden och orättvisor inte har städat hemma.

Kommer ni gå ut med enkät eller liknande i nuläget?
– Vi gör det kontinuerligt och nästa kommer någonstans före eller efter jul. Vi håller oss till planen, sedan får vi se om det behövs något ytterligare just nu. Våra tidigare undersökningar har visat på bra siffror, men det kan finnas saker vi inte sett i enkäterna.

Han fortsätter:

– Hur kommer vi åt de som inte vågar att prata, det är det viktiga samtalet nu. Men vårt arbete nu och kampanjen kan ändå leda till att det kommer fram händelser om kränkande särbehandlingar och sexuella trakasserier som nu ses i ett annat ljus. Det här handlar inte bara om Riksteatern i Hallunda utan om hela folkrörelsen med Riksteaterföreningar i Sverige. Vi har en gemensam värdegrund.

ANNONS