ANNONS

Rikstensvägen farlig – nu kräver de fartgupp

Lars Erik Österberg oroas av trafiken på Rikstensvägen.
Lars Erik Österberg oroas av trafiken på Rikstensvägen.
De som bor vid Rikstensvägen i Tullinge har tröttnat på de höga hastigheterna.

– Det är för många som kör för fort, säger Lars Erik Österberg.
ANNONS

Trots att den gula skylten visar 30 är det många som kör betydligt fortare på Rikstensvägen i Tullinge. För många, tycker grannarna som bor här.

– Sedan de började bygga Riksten har vi märkt av en markant ökning, säger Lars Erik Österberg som bor i sitt barndomshem längs vägen.

– När de dessutom byggt ut vid Brantbrinks IP så har trafiken på kvällar ökat också. Det är många stressade föräldrar som lämnar och hämtar sina barn.

Rikstensvägen är tillsammans med parallellvägen Bertheilusvägen ett alternativ till Flottiljvägen för den som kommer från Tumbahållet och till exempel vill till Brantbrink, Riksten eller Lida.

Tullinge egnahems villaförening har länge kämpat för att få till fartsänkningar och man har lyckats delvis. Bertheilusvägen har tillfälliga farthinder under sommarhalvåret och Rikstensvägen har smalnats av på två ställen. Men det räcker inte, enligt villaföreningen.

– Vi skulle gärna vilja ha permanenta gupp på båda vägarna. Vi märker ju att folk sänker farten när det finns gupp, säger föreningens ordförande Anders Hallgren.

De boende tycker att trafiken har blivit mycket tätare de senaste åren.

Enligt en trafikmätning som kommunen gjort har trafiken passerar omkring 480 bilar per dygn Rikstensvägen, vilket inte är några extrema mängder.

Däremot visar mätningen att medelhastigheten är 45 kilometer i timmen, och även om vissa respekterar fartgränsen kör andra så fort som över 70 kilometer i timmen. Rikstensvägen är lång och rak och det är lätt att få upp farten.

ANNONS

Efter påtryckningarna från de boende har Botkyrka kommun nu beslutat att bygga ytterligare avsmalningar någon gång under 2013. När är inte bestämt.

– Det är de extrema fortkörarna som man reagerar på. Det värsta är om det springer ut något barn från någon av sidovägarna, säger Lars Erik Österberg.