Riktade insatser ska hjälpa Skarpnäcks företagare

Företagare i Skarpnäck var en av de förorter som uppgav att kriminalitet och våld har försämrat deras affärer.

Detta vill inrikesminister Anders Ygeman (S) nu få stopp på.

Som lokaltidningen Mitt i tidigare har skrivit så känner sig drygt hälften av alla företagare i Skarpnäck som tillfrågades i Handelskammarens rapport, att hot, våld och brottslighet påverkar utbudet av service negativt.

Inrikesminister Anders Ygeman deltog i måndags i en debatt med inriktningen ”Är förorten otrygg för företagen” på Stockholms handelskammare, skriver Dagens Nyheter. Enligt honom har samhället delvis svikit förorten, och att fler poliser behövs i utsatta områden för att skapa trygghet och förtroende.

– Tryggheten ökar i nästan hela samhället, 64 procent har högt förtroende för rättsväsendet. Men otryggheten ökar för en grupp de som har två utrikesfödda föräldrar och de som bor i socialt utsatta områden är mindre trygga än andra. Vi ser ett glapp här, säger Anders Ygeman till Dagens Nyheter.

Som ett positivt exempel tar Ygeman Södertälje. Här har polis och myndighet tillsammans agerat mot den organiserade brottsligheten och fått flera fällande domar.

Nästa steg enligt Ygeman är att slå mot den illegala arbetskraften. Att polisen ska kunna gå in och göra kontroller på företag som erbjuder tjänster till ett misstänksamt lågt pris.