Riktade insatser stoppar langarna

Poliserna Kristian och Cristian står på Hällbybacken, där en misstänkt langare greps den 17 september.
Poliserna Kristian och Cristian står på Hällbybacken, där en misstänkt langare greps den 17 september.
En man anhölls och flera personer misstänks för narkotikabrott efter närpolisens fokusvecka på droger.

– Det visar att narkotika­problemet är relativt stort fortfarande, säger utredaren Jörgen Olsson.

På tisdagskvällen den 17 september stötte en patrull på en man i 20-årsåldern på Hällbybacken i Rinkeby. När de började prata med mannen uppstod misstanke om narkotikabrott. De hade rätt.

– Det visade sig att han hade narkotika på sig, säger Jörgen Olsson, utredare vid närpolisen i Södra Järva.

Strax därefter gjorde polisen en husrannsakan i mannens lägenhet. Där hittades 200 gram hasch, 100 gram marijuana och sju gram kokain. De stora mängderna gör att polisen anser att det inte är för eget bruk och man misstänker att mannen är säljare. Han är nu misstänkt för narkotikabrott och förundersökningen pågår.

– Det var en lyckträff. Att säljare grips sker ganska ofta men kanske inte just av oss på närpolisen, det gör ofta narkotikasektionen som arbetar mer med spaning.

Narkotikabrotten i Stockholms län har mer än fördubblats på tio år och sedan många år tillbaka har närpolisen i Södra Järva planerat in en fokusvecka i månaden på dessa brott.

Vecka 38 var just en av dessa veckor och satsningen gav resultat. Jörgen Olsson berättar att de stötte på både cannabis, kokain, kat och narkotikaklassade tabletter under kontrollerna.

Förutom att en misstänkt säljare anhölls togs tolv personer in för urinkontroll och provtagning, varav fyra personer polisanmäldes för narkotikainnehav.

– Vi sätter lite extra fokus på den här typen av brott någon gång i månaden. Den här gången bytte vi om till civila kläder och var lite fler personer under några arbetspass. Men vi jobbar mot narkotikabrott hela tiden, inte bara en gång i månaden såklart, säger Jörgen Olsson.

Annika Westberg är inspektör på narkotikasektionen i västerort som nu har tagit över ärendet. Hon berättar att narkotikabrotten blir allt vanligare i kommunen.

– Det minskar inte, absolut inte. I dag tycker till exempel många att det inte är någonting konstigt med kokain. Man tänker att man tar det i stället för alkohol på helgen och ser det inte som ett missbruk. Det finns en högre tolerans mot den typen av knark i dag, säger Annika Westberg.

– Det vanligaste man stöter på om man jobbar och är ute på gatan är hasch och amfetamin.

Vilken typ av narkotika som säljs på gatorna varierar dock från område till område.

– I västerort är det till exempel vanligt med kat, vilket inte förekommer i vissa andra delar av Stockholm.

Fakta

Narkotikabrotten har fördubblats

I Rinkeby-Kista samt Spånga-Tensta anmäldes under förra året 1 005 narkotikabrott. Det är en ökning med 13 procent sedan året innan.

14 905 anmälningar gjordes i Stockholms kommun under samma år. Samma siffra för 2003 är 6 596 anmälningar. Antalet narkotikabrott har alltså mer än fördubblats de senaste tio åren.

Polisens insatser har ökat under 2000-talet vilket också har gett utslag i statistiken.

Källa: BRÅ