ANNONS

Riktiga poliser föredrar surdeg

Stämningen är hög och skratten många när poliserna i Haninge ses på en traditionell morgonfika. ”Vi är en familj”, säger Magnus Stridh (tredje från höger på bilden).
Stämningen är hög och skratten många när poliserna i Haninge ses på en traditionell morgonfika. ”Vi är en familj”, säger Magnus Stridh (tredje från höger på bilden).
Utryckning? Nej, snarare fikadags.
Utryckning? Nej, snarare fikadags.
Favvofiket i Tyresta by, Haningepolisens stammisställe.
”Man ska aldrig underskatta vikten av en stund med god fika.”

Så avslutades ett uppmärksammat Facebookinlägg från Haninge-polisen i januari.

Vadan denna fikapassion? Lokaltidningen Mitt i gick till botten, av kaffekoppen, med saken.
ANNONS

Det är en solig marsmorgon när Lokaltidningen Mitt i anländer till kaféet i Tyresta by. Klockan har hunnit bli strax efter nio och utanför de röda trähusen står redan tre blågula polisbilar parkerade.

Fågelkvitter blandas med myllret av glada röster inifrån gården där poliserna slagit sig ner vid träborden i solen – det är årets första utomhusfika som äger rum.

Poliserna har redan varit uppe och jobbat i flera timmar och eftersom det här är dagens lugnaste stund passar de på att ses över en fika på favoritkaféet.

– Det är en lång tradition det här, jag tror att Haningepolisen har kommit i hit i minst 25 år, säger Magnus Stridh, yttre befäl vid polisen i Haninge.

Och då många i polisgruppen dessutom är uppväxta i kommunen finns det en viss nostalgi över Tyresta by.

– Det var här man åkte skidor som barn, här man åt våfflor och drack varm choklad. För många är det nog det ett typiskt mysställe från barndomen, säger polisen Calle.

Men numera är det sällan särskilt mycket sötsaker på polisernas tallrikar. Munkarna är en myt, konstaterar både Magnus, Jon, Calle, Kristoffer och Mats.

För de flesta är det snarare ägg, kvarg, vanilj-kesella och en och annan surdegsmacka som slinker ner till kaffet.

Ungefär en till två gånger i veckan hinner poliserna fika – men att hela gruppen samlas vid ett och samma tillfälle sker mer sällan, en gång i månaden ungefär.

ANNONS

Även då är de uppkopplade på radion och telefonen och redo att kasta sig i väg på jobb om det skulle behövas.

Men de stunderna som går att få till är viktiga av flera orsaker, något som Magnus Stridh tog fasta på i sitt inlägg på Facebook­sidan ”Polisen Haninge” som i skrivande stund har 3 848 likes, 386 kommentarer och har delats 160 gånger.

– Vi är en liten familj. Det är mycket skämtande när vi ses, men vi pratar också om en hel del allvarliga saker som vi är med om i jobbet, säger Magnus Stridh.

Hur känns det om du blir ihågkommen som ”fikapolisen”?

– Det är väldigt tufft där ute och för att du ska hålla tror jag att det är viktigt med det här kamratskapet och att ta sig tid och varva ner. Så blir jag känd för att jag står upp för polisers rätt att fika får det vara så, säger Magnus Stridh och skrattar.

Många Haningepoliser har barndomsminnen från Tyresta by.

Fakta

Nyttiga poliser äter inte tårta

På årets första utomhusfika åts allt från ägg med kaviar, leverpastej- och ost- och skinkmackor till chokladrutor.

Över en vanlig polisfika snackas både jobb, 5:2-dieten och helgaktiviteter.

Bortsett från fikan har ­Haningepolisen en annan ­tradition som innebär att den polis som har gjort bort sig eller försovit sig (tiden är helig inom polisen) får bjuda på tårta – men traditionen börjar dö ut då de flesta äter så nyttigt.

ANNONS