Riktiga veteraner intar gatorna

Alla som anmält sig får vara med och köra rally. Enda kravet är att man har en gammal moped.
Alla som anmält sig får vara med och köra rally. Enda kravet är att man har en gammal moped.
Förra årets vinnare stoltserar med segerbucklan.
Förra årets vinnare stoltserar med segerbucklan.
Hundratals Västerortsbor kommer att spana in veteranmopederna på söndag.
Hundratals Västerortsbor kommer att spana in veteranmopederna på söndag.
På med hörselkåporna! På söndag blir det mopedrally mellan Hässelby och Spånga och arrangören lovar bra drag.

– Hittills har 70 personer anmält sig, säger projektledaren Berndt Sehlstedt.

Buskörning med mopeder är ett problem i Västerort. Men på söndag ska det åkas moped i betydligt lugnare former – trots att det står rally på schemat.

– Loppet körs inte på tid, i stället ska deltagarna lösa uppgifter på vägen, säger Berndt Sehlstedt, en av arrangörerna.

Loppet kallas Harald Nielsen memorial och är en tävling för den som äger en veteranmoped. Starten går vid Hässelby museum och sedan tar sig mopedisterna vidare till kontrollstationer vid Bergslagsvägen, Nälsta gård, Spånga torg och Åkermyntan för att sedan knattra tillbaka till Hässelby museum.

– Vid Bergslagsvägen får deltagarna en kunskapsfråga. På Nälsta gård gäller det att balansera på en lång planka och på Spånga torg blir det manöverprov. Då ska de kryssa mellan utplacerade matkassar, säger Berndt Sehlstedt.

Efter målgång sammanställs deltagarnas resultat och vinnaren får den hett eftertraktade pokalen. Men det finns fler pris att kamma hem på söndag. En specialjury ska kora de finaste tvåhjulingarna i klasserna ovanligaste moped, bäst ombygge, renovering, original, ekipage samt värsta råttsoffan.

Vad är en råttsoffa?

– Ja, det är ju en riktig rishög. Fast en rishög som rullar.

För att få vara med i tävlingen måste man ha en veteranmoped. Det innebär i det här sammanhanget en moppe som är tillverkad under 50-, 60-, 70- eller 80-talet. Deltagarna får vara tillverkade nästan när som helst – bara de har fyllt 15 år.

– Förra året var den yngsta deltagaren 15 och den äldsta 85, så det är en väldig spridning. Fast det är mest medelålders män. Tyvärr har vi haft lite svårt att få med kvinnor, men vi jobbar på det, säger Berndt Sehlstedt.

Årets upplaga av Harald Nielsen memorial är den tredje. Idén till tävlingen fick Berndt Sehlstedt efter att Hässelby museum haft en 50-talsutställning.

– Yngre människor tycker att det är häftigt med 50-tal och många tyckte att det skulle vara kul med ett rally med mopeder från 50-talet. Så jag lyckades övertyga styrelsen om att ordna ett lopp.

Varför är det så roligt med mopeder?

– Gamla mopeder har mycket charm. Man blir lätt nostalgisk när man ser äldre mopeder och många minns nog sin tonårstid. Dessutom är de en del av vårt kulturarv. Jag ser loppet som ett sätt att flytta ut museet på gatorna, säger Berndt Sehlstedt.

Veteranrallyt är uppkallat efter Harald Nielsen, som kom på ordet moped när han arbetade för tidskriften Motor på 50-talet.

Fakta

Starten går klockan 12

Söndagen den 8 maj körs mopedrallyt Harald Nielsen memorial.

Loppet går i en bana i Hässelby och Spånga med start och mål vid Hässelby museum. Första start är klockan 12.

Vid målområdet kan publiken, förutom att kolla in mopeder, köpa korv och lyssna på 60-talsbandet New Generation.

Veteranrallyt arrangeras av Hässelby hembygdsförening och Motormännen i samarbete med Spånga hembygdsgille.