ANNONS

Nya riktlinjer för specialkost ska hjälpa skolorna i norrort

skolmat
Nu får kommunerna lite extra hjälp med ny fakta att luta sig emot.
Ny utredning tar tag i frågor som glutenintolerans, luftburen allergi och vilka religioner som kan åberopas i skolmatsalen.
ANNONS

I höstas gjorde Lokaltidningen Mitt i en stor kartläggning på hur det såg ut med specialkosten på skolorna i norra Stockholm.

Det visade sig att nästan 20 procent av alla elever hade någon sorts specialkost. Allra störst var den siffran i Järfälla på 25 procent.


Andel elever med specialkost samt eventuell merkostnad för kommunen.


 

Nya riktlinjer

Nu kommer nya riktlinjer för hur kommunerna ska ställa sig till elever och deras föräldrars specifika krav på maten i skolan.

Det är branschföreningen Kost & Näring som ligger bakom ett 40 sidigt dokument med förslag hur landet skolor kan tackla frågor som allergier, religion och etiska anledningar till att undvika viss mat.

Klimatsmart. Skolmat.

Det ska bli lättare för skolorna att säga av de kan och inte kan servera.

ANNONS

Fem religioner gäller

Här går bland annat att läsa att uttrycket glutenintolerans, att man skulle tåla gluten lite då och då, inte är gångbart utryck. Det står också att det saknas vetenskapliga belägg för allvarlig luftburen jordnötsallergi och att man inte kan hänvisa till någon annan religion än kristendom, judendom, islam, buddism och hinduism när det gäller vilken mat man vill äta.

Inget tvång att följa

Alla kommuner kan ta del av rekommendationerna. Men det är inget tvång. I en intervju i Dagens Nyheter säger Åsa Kullberg, projektledare för de nya rekommendationerna att:

– Vi har inte möjlighet att säga att nu är det det här som gäller, men styrkan är att många går samman för att det ska bli något hållbart i längden och vi har Skolverket och Livsmedelsverket med oss.

 

Fakta

Tre års arbete

Rekommendationerna är samlade i ett 40-sidigt dokument.

Det dokumentet är uppdelat i tre huvudavsnitt: Specialkost, Anpassade måltider samt avslutande ”Runt om måltiden”

Arbetet har tagit tre år att genomföra.

Läs hela rapporten här.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.