ANNONS

Riktlinjerna skärps för Skärholmsdagen

Skärholmstorget.
Skärholmstorget.
I år fick Skärholmsdagen hård kritik av allianspartierna, som tyckte att programmet gynnade partier till vänster.
Det tog skruv. Nu har riktlinjerna förtydligats.
ANNONS

Skärholmsdagen ska vara en samlande festdag, och en dag då demokratifrågor diskuteras bortom partilinjerna. Men i år blev det politiskt gräl. Allianspartierna anser att de missgynnades, eftersom en socialdemokrat och en vänsteraktivist intervjuades i ”Heta stolen”, men ingen borgerlig politiker. ”Demokratiskt haveri”, tycke liberalernas gruppledare Jan Jönsson. Moderaterna gick så långt att de bojkottade dagen, som ägde rum den 9 september.

Stadsdelsförvaltningen tog åt sig av kritiken. Inför nästa år har man därför förtydligat riktlinjerna.

– Den viktigaste lärdomen är att alla ska få information om programmet i god tid, så att man kan upptäcka brister och meningsskiljaktigheter i förväg, i stället för i efterhand, säger Sara Heppling Trygg vid Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Därför ska programmet för Demokratitältet, där Heta stolen ingår, vara klart minst två veckor i förväg nästa år, enligt de nya riktlinjerna.

Just den dåliga framförhållningen slog allianspartierna ner hårt på. De fick information om programmet bara några dagar i förväg, när tiden var för knapp för ändringar. Det de ogillade var alltså programmet i Demokratitältet, arrangerat av bland annat Ungdomsrådet.

Partierna har dock betonat att de inte kritiserar ungdomarna, utan tjänstemännen.

– Ett kommunalt arrangemang ska inte få politisk slagsida på det här sättet. Stadsdelsförvaltningen borde ha hjälpt Ungdomsrådet att undvika det, sa Jan Jönsson till Mitt i strax efter dagen.

I de nya riktlinjerna betonas vikten av att ungdomar som arbetar med Demokratitältet får utbildning i arrangörskap och om hur paneler och debatter byggs upp. Stadsdelsförvaltningen framhåller också sitt ansvar för att representanter med olika åsikter och bakgrund bjuds in. Samtidigt betonar man att politiker deltar i Skärholmsdagen som representanter för stadsdelsnämnden, och inte för sina partier, och att det tydligt ska framgå.

ANNONS

– Det var viktigt för oss att reda ut det här. Vi vill ha en god och ömsesidig relation med stadsdelsnämnden, säger Sara Heppling Trygg.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.