ANNONS

Ringen kan få nytt höghus

I förra veckan gick startskottet för att ta fram en ny detaljplan för Granängsringens centrum.

Platsen där Ica ligger i dag väntas ge plats för ett nytt högt bostadshus med nya butikslokaler i botten.
ANNONS

Bostadsutvecklingsbolaget Brickhouse har i samarbete med arkitektfirman Sandell Sandberg skissat på idéer för hur Granängsringens centrum skulle kunna se ut i framtiden.

I förra veckan fick kommunens stadsbyggnadsavdelning politikernas uppdrag att ta fram en ny detaljplan för området med utgångspunkt i Brickhouses förslag. Förutom det högre punkthuset, som är utformat med en lägre vinkeldel, vill bostadsutvecklingsbolaget bygga ytterligare ett högt punkthus vid Granängsvägen, samt bostadshus längs bilvägen, både åt öster och väster från centrum sett.

Husen i fyra till sex våningar skulle enligt Brickhouses förslag kunna utformas med villor på taken.

Enligt Sara Kopparberg, stadsbyggnadschef, kan dock mycket hända under resans gång.

– Syftet är att använda torgets ytor mer effektivt och det till en trevlig mötesplats. I dag används ju inte själva busstorget, eftersom SL:s bussar flyttat ut på vägen. Vi vill också göra bilvägen runt Granängsringen mer attraktiv, säger hon.

Eftersom kommunen har som mål att blanda upplåtelseformer är det redan nu klart att de bostäder som byggs på Granängsringen ska bli bostadsrätter.

– Vi har ju redan både Akelius och Tyresö bostäder på plats i närområdet, säger Sara Kopparberg.

Ett annat byggprojekt som är tätt sammankopplat med utbyggnaden av Granängstorget är super­bygget av en helt ny stadsdel i slänten ned mot Wättinge­stråket – ett byggprojekt med upp till 800 nya bostadsrätter och Tyresö gymnasium, Wättingehallen och fotbollsplanen som tydligt nav. Tre arkitektfirmor lämnade tidigare i år in förslag på utformning. Tidigare i somras meddelade kommunen att Alma arkitekters blandning av flerfamiljshus, stadsradhus och ungdomslägenheter ska ligga till grund för det fortsatta planarbetet.

– Där jobbar vi med att ta fram mål och utgångspunkter för det kommande detaljplanearbetet som ska starta först nästa höst, säger Sara Kopparberg.

ANNONS

Den nya detaljplanen för Granängsringens torg väntas bli klar i slutet av nästa år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.