Rinkeby får skola för kockar

Det nya Rinkebystråket.
Det nya Rinkebystråket.
På olika håll driver de Stockholms bästa ­krogar.

Nu startar stjärnkrögarna Melker Andersson och PG Nilsson en restaurang och kockskola i Rinkeby för att hitta matlagningstalanger i Järva.

– Det finns många som kan bli bra kockar i området, säger Melker Andersson.

Han är en av Stockholms mest kända kockar och driver ett tiotal välrenommerade restauranger inom Grupp F12, som till exempel Grill, Fredsgatan 12 och Brasserie Le Rouge.

Det gör också krögaren PG Nilsson från Svenska Brasserier, som står bakom Sturehof, Riche,Teatergrillen och Taverna Brillo.

Nu går de samman och etablerar en ny restaurang och kockutbildning i Rinkeby, i samband med att det nya Rinkebystråket byggs.

Alexandra Pascalidou skrev på twitter samma dag som nyheten släpptes: ”Dagens bästa nyhet: Stjärnkrögarna PG Nilsson & Melker Andersson öppnar kockskola i Rinkeby. Hoppas Riche-gräddan börjar hänga i Rinkeby.”

– Kul att hon tycker det är bra. Men vi kommer i första hand att vända oss till dem som bor i närområdet, säger PG Nilsson.

Melker Andersson har länge haft planer och idéer om att starta en kockskola och när Familjebostäder kom med förslaget om att etablera en i Rinkeby så nappade han direkt.

– Vi såg en möjlighet att utbilda kockar på ett sätt där man själv är delaktig, så att man kan forma kockarna för våra krogar. Samtidigt blir det en chans för människor som vi missar i branschen att komma in. Att Rinkeby har en så mångkulturell befolkning kändes kul, säger han.

Tanken är att utbildningen i första hand ska vara för dem som bor i området. Ålder och tidigare erfarenhet spelar inte så stor roll.

– Viktigast av allt är att man är motiverad och att man vill jobba som kock, säger Melker Andersson.

De som kommer in på utbildningen och klarar den kommer att få jobb, antingen inom Svenska Brasserier eller Grupp F12.

– Vi har sagt att utbildningen kommer att ske med kniv i hand. Med det menar vi att den kommer att vara väldigt praktisk med väldigt mycket spis, och det som krävs är att man är intresserad av att bli kock, säger PG Nilsson.

Restaurangen och utbildningen kommer att ligga där Familjebostäder har kontor i dag, på Degerbygränd 2. Lokalen ska byggas om och restaurangen och skolan beräknas vara igång 2015.

– Vi kommer att flytta över gatan till samma hus som Kultur­förvaltningen, som också kommer till Rinkeby. Tvättstugan kommer att finnas kvar på Degerbygränd 2, det är säkert många som undrar över det, säger Gabriella Gran­ditsky Svenson vid Familjebostäder.

Det blir en chans för människor som vi ­missar i branschen att komma in.Melker andersson, krögare

Fakta