ANNONS

Rinkeby-Kista får ny enhet för flyktingbarnen

Förra året tog Rinkeby-Kista emot över 200 ensamkommande flyktingbarn, och handläggarna överhopades med ärenden.

Nu startar stadsdelsförvaltningen en separat enhet för att kunna ta emot barnen på ett så bra och säkert sätt som möjligt.
ANNONS

– Jag kan inte säga någon exakt siffra, men under 2015 tog vi emot över 200 ensamkommande barn. Särskilt många kom under oktober och november, och anhopningen har gjort att vi inte har hunnit med att följa upp alla placeringar som vi ska, säger Kerstin Alnervik, verksamhetsområdeschef på socialtjänsten för barn och ungdomar i Rinkeby-Kista.

Hon säger att det har upptagit mycket tid att leta lämpliga platser där barnen kan placeras.

– I vanliga fall brukar vi vara noggranna och utreda och godkänna de hem och firmor som vi väljer, men under hösten har vi inte haft tid med det på det sätt som vi hade önskat. Vi har hamnat på efterkälken och följer upp placeringarna nu i stället, säger Kerstin Alnervik.

Har ni fått göra omplaceringar?

– Det har vi fått göra, men det händer att vi får göra det under normala omständigheter också. Ibland fungerar det och ibland fungerar det inte, säger Kerstin Alnervik.

Under 2016 startar stadsdelsförvaltningen en ny enhet som bara ska jobba med att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

– Jag tror ingen på förhand kunde förutse hur många ensamkommande barn som skulle anlända förra året. Nu kommer det färre barn sedan några veckor tillbaka.

Stadsdelsförvaltningen har rekryterat cirka 20 nya medarbetare till den nya enheten.

– Vi jobbar för högtryck nu för att komma ikapp. De här barnen är cirka 16 år när de kommer, och vi ska ansvara för dem under flera år. Förutom boendet behöver vi titta på hur skolsituationen ser ut och se till att det finns fritidsaktiviteter för dem, säger Kerstin Alnervik.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.