Rinkebyelever berättar om frihet

Mona-Lisa Orrel från Rinkebyskolan under arbetet med ett ankare till utställningen på Liljevalchs.
Mona-Lisa Orrel från Rinkebyskolan under arbetet med ett ankare till utställningen på Liljevalchs.
Det handlar om frihet i en ny bok av elever från Rinkebyskolan. Elever från skolan ställer också ut konstverk på samma tema på Liljevalchs i Stockholm.

”Frihet är som syre, som den upplysta himlen, frihet är en korridor mot lyckan, den är musiken som öppnar mitt hjärta”. Det är några formuleringar från Rinkebyungdomar som fått frågan ”vad är frihet för dig?”.

På fredag släpps boken ”Frihet 2016” som består av 38 dikter och berättelser på 21 språk. Det är elever på Rinkebyskolan som skrivit texter och tagit bilder till boken. Arbetet pågick under ett år och då fick de stöd och handledning av författaren Gunilla Lundgren och fotografen Per Englund.

1991 gjorde Gunilla Lundgren en liknande bok med ungdomar från Tensta, Rinkeby och Hjällbo i Götenborg. Centralt för många nu som då är en längtan efter att bli accepterad som man är. En skillnad är att det är fler barn som har upplevt krig och flykt i dag jämfört med 25 år sedan. Fler är också rädda för terrorism, och fler flickor kräver jämställdhet och respekt.

På fredag eftermiddag är det releasefest för boken på Liljevalchs på Djurgårdsvägen 60. Då öppnar samtidigt en konstutställning i Liljevalchs skulpturhall som 21 niondeklassare från Rinkebyskolan har skapat. Även utställningens tema är frihet och ungdomarna har fått hjälp med att utveckla sina verk av konstnärerna Astrid Linnér, Joakim Ojanen och Pia Sandström.

Utställningen invigs kl 16.00 på fredag med tal av skolborgarrådet Olle Burell (S). Då ska även Gunilla Lundgren tala, liksom Rinkebyskolans rektor Carina Rennermalm med flera. Dessutom kommer elever att hålla frihetstal och läsa upp dikter. Utställningen pågår bara till den 28 februari och därefter stängs byggnaden för renovering.