ANNONS

Rinkebyföräldrar: ”Stäng skolan”

Föräldrar i Rinkeby vill stänga ner Rinkebyskolan pga de låga betygen.
"Vilken förälder kan acceptera de här resultaten som Rinkebyskolan uppvisar"
Förra året saknade varannan elev på Rinkebyskolan behörighet till gymnasiet.
– Vi förlorar en hel generation. År efter år går elever ut med dåliga resultat. Stäng skolan och flytta eleverna till stan och under tiden måste politikerna tillsätta en haverikommission, säger Mohamed Haji Farah, ordförande i föräldraalliansen i Järva.
ANNONS

Förra året saknade varannan elev på Rinkebyskolan behörighet till gymnasiet. Järva föräldraallians kräver nu att politikerna agerar.

Mohamed Haji Farah är ordförande i föräldraalliansen i Järva. Han skulle aldrig låta sina barn gå i Rinkebyskolan.

Vi förlorar en hel generation

Mohamed Haji Farah

– Vi vill att politikerna tillfälligt stänger skolan och flyttar eleverna till skolor i innerstan. Under tiden behöver en haverikommission utreda varför skolan fortsätter att misslyckas.

– De måste agera nu och inte låta elever år efter år gå ut grundskolan och sakna behörighet. Vi förlorar en hel generation. Det här har fått pågå i flera år.


Varannan saknar behörighet

Andel elever på Rinkebyskolan som saknar behörighet till gymnasiet.

Källa: Skolverket


Föräldrarna vill att politikern i Stockholm tittar på Örebro kommun som exempel. Förra året tog man där beslutet att lägga ner högstadiet – årskurs 7-9 – på Vivallaskolan, som länge brottats med dåliga resultat, och i stället successivt flytta eleverna till andra skolor.

ANNONS

Hur kommer det sig att samma elever lyckas i andra skolor?

Mohamed Haji Farah, Rinkebyförälder

Mohamed Haji Farah berättar att han för ett par år sedan uppmanade föräldrar i området att flytta barnen från skolorna som inte fungerade, under samma period  stängde flera skolor i området.

– Elever vars föräldrar som har flyttat sina barn till andra skolor har lyckats nå behörighet. Hur kommer det sig att samma elever lyckas i andra skolor?

Vill slå ihop skolorna i Rinkeby 

Skolborgarrådet Olle Burell (S) tror att en lösning kan vara att slå ihop skolorna i Rinkeby.

– Problemet är att det är väldigt få elever som väljer att gå kvar på högstadiet i Rinkebyskolan. Jag tror inte på en renodlad högstadieskola i Rinkeby utan skulle vilja att vi slog ihop låg– och mellanstadieskolorna med högstadiet och få flera skolor, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

Vad ska ni göra för att Rinkebyskolan och Hjulsta grundskola ska kunna förbättra sina resultat?

– Vi ska se till att fler elever väljer dessa skolor och att vi därigenom får en bättre elevsammansättning. Vi omfördelar redan idag mycket resurser till dessa skolor och vi ska fortsätta se till att skolorna med de tuffaste utmaningarna får de resurser som krävs för att de ska kunna satsa på fler lärare, elevhälsan och ett pedagogiskt ledarskap där skolan ska ha höga förväntningar på alla elever.

Läs mer om skolan

Så tycker eleverna själva om sin skola

 

Handelskammaren vill att skolan får en egen kriskommission

Vilka gymnasium söker Järvas unga? 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.