Rinkebymodellen ska fixa bättre tandvård

Tandläkare lockas till socioekonomiskt utsatta områden genom kortare dagar med samma lön.
Tandläkare lockas till socioekonomiskt utsatta områden genom kortare dagar med samma lön.
Tandläkare ska kunna jobba kortare dagar men få samma lön – vilket ska leda till bättre tandvård i socioekonomiska utsatta områden.
– Genom satsningen ökar vi möjligheterna till god och säker tandvård i ett område med stora behov, säger Eva Ljung, vd på Folktandvården Stockholm.

Rinkebymodellen är ett pilotprojekt som innebär att tandläkare på Folktandvården i stadsdelen kan välja att jobba 35 timmar i veckan, men fortsätta få heltidslön. Samtidigt måste man jobba längre ett par dagar i veckan så att det blir lättare för besökare att komma efter jobbet eller på helgen till exempel.

Högre lön också

Tandläkare med längre erfarenhet i stadsdelen får också 5 000-8 000 kronor i lönetillägg. Folktandvården skriver i ett pressmeddelande att satsningarna görs för att det ska finns så bra tandvård som möjligt i områden där den behövs som mest.

– Genom satsningen på medarbetarna i Rinkeby ökar vi möjligheterna till god och säker tandvård i ett område med stora behov. Med fler erfarna tandläkare kan vi både ta hand om personer med stora och komplexa tandvårdsbehov på plats och ge daglig handledning till kollegor med kortare erfarenhet, säger Eva Ljung, vd på Folktandvården Stockholm i ett pressmeddelande.

Pilotprojektet planeras pågå under ett år.

Fakta

35 timmars jobb och högre lön

”Rinkebymodellen innebär en arbetstidsförkortning där alla medarbetare får möjligheten att gå ned till en arbetsvecka på 35 timmar, med bibehållen heltidslön. Villkoren är att man arbetar till klockan 18 två dagar i veckan alternativt till klockan 18 en dag, till klockan 17 varje fredag och varannan lördag.

Inom Rinkebymodellen testas nu ett extra socioekonomiskt tillägg för erfarna tandläkare på 5 000 kronor i månaden för tandläkare med minst fem års erfarenhet och 8 000 kronor i månaden för tandläkare med minst tio års erfarenhet.

Öppettiderna förlängs till klockan 18 fyra dagar i veckar och kliniken startar med lördagsöppet klockan 9-14. Kliniken i Rinkeby, som redan nu har extra stor andel akuttider, börjar även erbjuda drop in-tider för kunder med akuta besvär.”

Källa: Folktandvården